Grootste toename van besmettingen bij tieners en zeventigers

De voorbije twee weken steeg het aantal besmettingen in de leeftijdscategorie van de zeventigers opnieuw met 92,8 procent. ©Photo News

De corona-experten zijn in toenemende mate bezorgd over de evolutie van het coronavirus in België. Dat heeft te maken met de versnelde stijging van het aantal nieuwe gevallen, maar ook met de evoluties in de verschillende leeftijdscategorieën. De heropening van de scholen maar ook de toename van de besmettingen bij ouderen vormen uitdagingen voor de komende weken.

Sinds de scholen opnieuw openden op 1 september, zien we een toename van de besmettingen bij tieners. De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen in de leeftijdscategorie tussen 10 en 19 jaar met 72 procent toegenomen. De leeftijdsgroep tussen 10 en 19 jaar is momenteel de grootste groep binnen de nieuwe besmettingen. Op vrijdag 11 september waren 218 van de 1.093 nieuwe besmettingen tieners.

De herstart van het hoger onderwijs kan vanaf volgende week hetzelfde effect veroorzaken bij twintigers. Volgende week start voor veel studenten het nieuwe academiejaar. De extra pendelbewegingen en activiteiten die dat met zich meebrengt, kan een turbo zetten op de al toenemende besmettingscijfers. Die groep is momenteel goed voor 18 procent van de vastgestelde besmettingen. 

Tieners en twintigers maken dan wel de grootste groep uit binnen de besmettingscijfers, hun aandeel in de ziekenhuisopnames en sterftecijfers is, in tegenstelling tot dat van ouderen, altijd beperkt gebleven. Net daarom is de sterke toename van de besmettingen bij zeventigers opvallend. 

Onder controle

Nadat die groep in de eerste golf zwaar werd getroffen, slaagden we er lange tijd goed in om onze ouderen te beschermen. Dat was ook de reden waarom de ziekenhuisopnames en sterftecijfers onder controle bleven. Maar de voorbije twee weken steeg het aantal besmettingen in die groep opnieuw met 92,8 procent tegenover slechts 35 procent bij de veertigers en vijftigers.

Het is belangrijk om te nuanceren dat het hier nog steeds over een beperkte groep gaad. Afgelopen vrijdag werden er 34 besmettingen vastgesteld bij zeventigers of 3,7% van het totaal aantal nieuwe gevallen. Sciensano houdt de evolutie binnen deze leeftijdscategorie wel nauwgezet in de gaten omdat een nieuwe toename in die groep de ziekenhuisopnames en sterfgevallen op termijn weer kan doen toenemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud