Advertentie

Grote benoemingsronde op komst

Charles Michel. ©Photo News

De federale regering overlegt om een doorbraak te vinden in de aanduiding van een nieuwe spoorbaas. Ze moet ook knopen doorhakken in andere belangrijke benoemingsdossiers.

Premier Charles Michel (MR) voert gesprekken met zijn vicepremiers om een nieuwe spoorbaas te vinden. Maar de regering moet ook mensen aanduiden voor andere lucratieve posten die openstaan of binnenkort vacant worden, vernam De Tijd. 

Er moet dringend een rechter worden benoemd bij het Gerecht van de Europese Unie. De Franstalige rechter Paul Nihoul werd al in maart aangewezen, maar een Nederlandstalige laat op zich wachten. Geert De Baere, professor aan de KU Leuven, wordt genoemd.

Nationale Bank

Ook bij de Nationale Bank zijn er vacatures. Daar loopt begin volgend jaar het mandaat af van vier directeurs: Pierre Wunsch (MR), Marcia De Wachter (CD&V), Mathias Dewatripont (PS) en Jean Hilgers (cdH).

De N-VA aast op het tweede zitje van CD&V bij de Nationale Bank

De vraag is of de oppositiepartijen cdH en PS hun mannetje kunnen behouden op die lucratieve posten van ruim 300.000 euro bruto per jaar. Bovendien zou de N-VA aanspraak kunnen maken op een tweede post bij de Nationale bank, waardoor CD&V een zitje zou verliezen.

Voorts aast Open VLD op een goedbetaalde topfunctie bij de Benelux. Daarvoor denken de liberalen aan Luc Willems, een voormalig parlementslid.

NMBS

De belangrijkste benoeming is die van een spoorbaas. Jo Cornu heeft maanden geleden al te kennen gegeven dat hij met pensioen wil. Een headhunterskantoor heeft al een shortlist opgesteld met vier kandidaten: Sophie Dutordoir (ex-Electrabel), Jean-Paul Van Avermaet (beveiligingsbedrijf G4S), Pieter Van den Nieuwenhuizen (CEO afhandelaar Swissport) en Bernard Delvaux (CEO luchtvaartbedrijf Sonaca).

Sophie Dutordoir begon een traiteur in Overijse na haar vertrek als CEO van Electrabel. ©Photo News

Voor CD&V en de MR is Dutordoir de geknipte kandidaat, maar de N-VA staat op de rem. De partij wil de raad van bestuur reshuffelen omdat ze er nu geen vertegenwoordigers heeft. Dat maakt het voor Michel moeilijk om de puzzel te leggen. Temeer omdat sommige partijen er andere benoemingen aan koppelen, bij bijvoorbeeld Belfius of de Nationale Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud