Grote hinder verwacht bij openbaar vervoer op stakingsdag

©BELGA

De vervoersmaatschappijen verwachten woensdag grote hinder voor hun passagiers tijdens de algemene staking.

Werkwillige trein-, tram- en buspendelaars zullen mogelijk flink moeten puzzelen om hun transport tijdens de nationale stakingsdag van 13 februari te regelen. Een overzicht.

NMBS

De spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat tijdens de 24 urenstaking op het spoor, die dinsdag om 22 uur begint, 'gemiddeld bijna de helft van de treinen' zal rijden.

Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het leeuwendeel van de IC-treinen rijden, klinkt het. Dat zijn de treinen die de grote steden met elkaar verbinden. De reiziger zal ook kunnen rekenen op 'een beperkt aantal' L-treinen (lokale treinen) en voorstedelijke S-treinen. De piekuurtreinen (P-treinen) rijden niet.

In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden.

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman verwacht dat de reiziger vanaf maandagavond een duidelijk beeld kan krijgen van de mogelijkheden om tijdens de staking op zijn bestemming te geraken. Al blijft het advies om ook net voor vertrek de routeplanner te checken, want lastminutewijzigingen zijn steeds mogelijk.

De Lijn

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zal de werkwillige chauffeurs inzetten op de belangrijkste verbindingen, maar pas woensdag zal duidelijk worden hoeveel en welke prioritaire lijnen bediend worden. Lijnen met veel passagiers of belangrijke verbindingen, zoals naar scholen, krijgen voorrang.

De chauffeurs gaan woensdag op twee momenten aan de slag, de ochtend- en de middagshift. Op basis van hoeveel chauffeurs telkens bij de start opdagen, wordt uitgetekend welke lijnen uitrijden. De werkwijze met de prioritaire lijnen geldt voor de eigen chauffeurs van De Lijn. Werkwillige chauffeurs van onderaannemers rijden op hun vaste trajecten.

MIVB

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht grote hinder op haar net, zowel voor het tram-, bus- en metroverkeer. Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de toestand op het net, opent de MIVB haar contactcenter (070/23.20.00) vanaf 6 uur op woensdagochtend en zullen de socialemediakanalen volop ingezet worden.

Internationale treinen

Het internationale treinverkeer zou niet al te veel hinder ondervinden van de nationale staking. Bij Thalys wordt één rit Brussel-Parijs geschrapt, Eurostar verwacht geen problemen voor wie naar het Verenigd Koninkrijk reist. Ook bij ICE en TGV wordt weinig hinder verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud