Grote politieactie tegen transmigranten in Kruibeke

De snelwegparking in Jabbeke, waar eerder al problemen waren met transmigranten. ©Tom Verbruggen

Op de snelwegparking zijn 21 transmigranten opgepakt.

Voor de controleactie werden een dertigtal agenten van de lokale en federale politie ingezet. Onder anderen de gouverneur en de burgemeester van Kruibeke woonden de actie bij. Ook een ploeg van de BBC tekende present. De Britse omroep wou met eigen ogen zien hoe ons land de migratieproblematiek aanpakt.

De lokale korpschef riep op met politieke oplossingen te komen. 'Ik kan dat niet alleen oplossen, de provincie ook niet. Er zijn politieke beslissingen nodig. Ook het Verenigd Koninkrijk moet zijn verantwoordelijkheid nemen.'

De migranten proberen op snelwegparkings aan boord van trucks te klimmen die op weg zijn naar het Verenigd Koninkrijk. De problematiek neemt grote proporties aan. Enkele Vlaamse burgemeesters vroegen eerder al de sluiting van parkings op hun grondgebied langs de snelwegen E40 en E313. 

De controle van vrachtwagens in Kruibeke leidde tot de arrestatie van 21 transmigranten, voornamelijk Eritreeërs. Die worden vrij vlug weer vrijgelaten, want door de politieke situatie in Eritrea kunnen ze niet worden teruggestuurd. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat de arrestaties nuttig zijn, omdat via het inlezen van hun mobiele telefoon naar mensensmokkelaars kan worden gezocht. 'We moeten blijven inzetten om smokkelaarsnetwerken te ontmantelen, want zij brengen die sukkelaars naar hier brengen en geven hen valse hoop', zei Jambon in het Radio1-programma 'De ochtend'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect