Hartstilstand oorzaak overlijden Ibrahima in Brusselse cel

Na Ibrahima Barries dood kwam het woensdag tot zware rellen in Brussel. ©Belgian_Freelance

De 23-jarige Ibrahima Barrie, die zaterdag overleed nadat hij was opgepakt door de Brusselse politie, is gestorven aan een hartstilstand. Volgens advocaat Alexis Deswaef ging de politie wel degelijk in de fout.

De autopsie bracht een hartafwijking aan het licht, zegt Alexis Deswaef, de advocaat van de familie. Barrie zou in het politiebureau een hartaanval hebben gekregen. Volgens de eerste vaststellingen van het toxicologisch onderzoek had hij geen drugs gebruikt.

Volgens de advocaat hebben de politiediensten fouten gemaakt nadat Barrie plots in elkaar was gezakt. 'Ze hebben hem vijf tot zeven minuten bewusteloos laten liggen en hem laten sterven. Dat waren cruciale minuten waarin zijn leven kon worden gered. Als de familie dan zegt: 'Dat is gebeurd omdat hij een zwarte man is', kan ik dat niet ontkennen, want ik denk niet dat dit met mijn zoon zou gebeuren.' 

Ze hebben hem vijf tot zeven minuten bewusteloos laten liggen. Dat waren cruciale minuten waarin zijn leven kon worden gered.
Alexis Deswaef
Advocaat

Zware rellen

Barrie werd zaterdag opgepakt in de buurt van het Brusselse Noordstation. Volgens de politie hield hij zich samen met een groepje jongeren niet aan de coronamaatregelen en werd hij opgepakt toen hij aan een controle probeerde te ontsnappen. De jongeman werd overgebracht naar het commissariaat in de Brabantstraat, waar hij in elkaar zakte. Hij overleed in het ziekenhuis.

Zijn vrienden en familie stellen zich vragen bij de omstandigheden van zijn dood. Woensdag trokken een 400-tal betogers naar het politiecommissariaat van de zone Brussel-Noord om opheldering te vragen. Dat gebeurde eerst vreedzaam, maar later sloeg de sfeer om en kwam het tot zware rellen. Er werden 116 mensen opgepakt en vijf agenten raakten gewond.

Het onderzoek naar het overlijden van Barrie is in handen van de Dienst Enquêtes van de politiewaakhond Comité P. Intussen heeft ook het Vast Comité P een onderzoek geopend, meer bepaald naar de communicatie van het overlijden aan de familie van het slachtoffer. Die werd pas uren na de feiten op de hoogte gebracht en zou tegenstrijdige verklaringen te horen hebben gekregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud