Heidebrand Hoge Veluwe lijkt onder controle

©ANP

De heidebrand op de Hoge Veluwe lijkt onder controle. Dat laat de brandweer weten. De blusploegen blijven zondagavond en komende nacht actief voor controle en nablussen

De brand ontstond zondagochtend tussen 9 en half 10. Volgens de laatste berichten zou al 527 hectare natuurgebied in vlammen zijn opgegaan.

Bijna 300 brandweerlieden bestrijden het vuur. De Nederlandse Defensie stuurde een blushelikopter en een aantal militaire blusvoertuigen.

Het vuur was om in de loop van zondagnamiddag zo'n anderhalve kilometer verwijderd van het vermaarde Museum Kröller-Müller. Kunstwerken, waaronder een grote collectie schilderijen van Vincent van Gogh, werden uit voorzorg van de wanden gehaald en zonder problemen veilig opgeborgen.

De ontruiming van het park, tegen het einde van de ochtend, verliep volgens een woordvoerder ‘prima en volgens protocol’. Het terrein werd op last van de hulpdiensten gesloten voor publiek. De naar schatting 2.000 wandelaars en fietsers waren snel naar buiten begeleid.

Voor zover bekend is het de tweede keer dat het hele park (5.400 hectare) is leeggehaald. De eerste keer was lang geleden, bij een hevige storm. Volgens de brandweer, geciteerd op de Nederlandse nieuwsomroep NOS, gaat het om de grootste natuurbrand in Gelderland sinds 1976.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud