Heropenen horeca en reizen onderaan op prioriteitenlijst experts

'In de vroege fase van de versoepelingen adviseren we tegen het hernemen van de niet-essentiële reizen, het heropenen van de horeca (binnen) en grote evenementen’, aldus de experts. ©Kristof Vadino

De experts van de Gems pleiten ervoor om buitenactiviteiten en het heropenen van het onderwijs prioriteit te geven bij versoepelingen. De horeca, evenementen en reizen moeten wachten.

De federale en regionale topministers maken vanmiddag in het Overlegcomité een evaluatie op van het coronabeleid. Ze baseren zich daarbij op een rapport van de expertengroep Gems. De experts roepen op om vooralsnog geen versoepelingen door te voeren. ‘De komende vier weken is daar geen ruimte voor’, klinkt het in hun rapport, dat De Tijd kon inkijken.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) temperde donderdag in de Kamer nog eens de verwachtingen voor wie op grote versoepelingen rekent. Wel maakt de politiek zich op voor een aantal kleinere bijsturingen van de regels. Het gaat om maatregelen die volgens de experts pas ten vroegste vanaf april mogelijk zijn.

10
mensen
Het Overlegcomité denkt eraan samenscholingen in de buitenlucht met acht of tien mensen toe te laten in plaats van vier nu.

Het Overlegcomité denkt eraan samenscholingen in de buitenlucht met acht of tien mensen toe te laten in plaats van vier nu. Studenten in het hoger onderwijs zouden één dag per week fysiek les mogen volgen. In navolging van de kappers kunnen ook andere contactberoepen, weliswaar tegen het advies van de Gems in, op 1 maart weer opstarten.

De experts tekenden ook het vervolg van de exitstrategie uit en zijn behoorlijk streng. Een volgende batterij versoepelingen kan volgens hen pas als het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames fors is gedaald. Dan kunnen ook de leerlingen van de tweede en de derde graad weer voltijds fysiek les volgen, kan vaker fysiek les worden gevolgd in het hoger onderwijs en kunnen jongeren- en culturele activiteiten onder strikte voorwaarden plaatsvinden.

In de vroege fase van de versoepelingen adviseren we tegen het hernemen van de niet-essentiële reizen, het heropenen van de horeca (binnen) en grote evenementen.

Andere activiteiten moeten wachten. ‘In de vroege fase van de versoepelingen adviseren we tegen het hernemen van de niet-essentiële reizen, het heropenen van de horeca (binnen) en grote evenementen’, staat in het advies. De experts pleiten er ook voor het verplichte telewerk en de avondklok lang genoeg te behouden.

Hoewel ze er geen datum op plakken, lijken de experts de horeca niet voor mei te willen heropenen. Bovendien ijveren ze om in eerste instantie alleen tafels van maximaal vier toe te laten op terrassen en te wachten met het ontvangen van klanten binnen. Niet-essentiële reizen en grote events zouden pas kunnen worden hervat als er groepsimmuniteit is, wat betekent dat minstens 70 procent van de bevolking is ingeënt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud