Hier vloeit de 6 miljard Europees relancegeld naartoe

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine. ©BELGA

De federale regering en de deelstaten hebben maandag een akkoord bereikt over de verdeling van het Europees herstelfonds. Waar gaat dat geld naartoe?

Nu het herstelfonds van 5,9 miljard verdeeld is over de deelstaten en de federale regering kunnen ze de concrete projecten vastleggen die ze met dat geld willen financieren. Daarvoor moeten ze eerst het fiat krijgen van de Europese Commissie.

Bij regeringsbronnen is te horen dat de deelstaten en de federale regering samen al voor 25 miljard aan projecten klaar hebben, ruim 19 miljard meer dan de Commissie ons land toeschuift. Er moet dus nog een selectie worden gemaakt. De gekozen projecten moeten in de lijn liggen van de prioriteiten van Europa: vergroening en digitalisering.

Federaal

Het federale niveau maakt aanspraak op 1,25 miljard euro. Het wil hoog inzetten op spoorinvesteringen met een prijskaartje van 1,1 miljard euro. Het geld moet vloeien naar een betere Noord-Zuidverbinding in Brussel, een uitbreiding van het vervoersnetwerk rond Brussel, toegankelijkheid van de stations, een modernisering van de as Brussel-Luxemburg en een verdubbeling van het vrachtvervoer via het spoor tegen 2030.

140 miljoen
renovatie justitiepaleis
Een van de plannen van de federale regering met het Europese herstelgeld is de renovatie van het Brusselse Justitiepaleis. Kostprijs: 140 miljoen euro.

Daarnaast maakte de regering al bekend dat 140 miljoen euro moet gaan naar de renovatie van het Brusselse Justitiepaleis en 430 miljoen naar het energiezuiniger maken van gebouwen.

Vlaanderen

Om de economie na de coronacrisis te doen opveren, werkte de Vlaamse regering in september een relanceplan van 4,3 miljard euro uit. Ze eiste 3 miljard uit het herstelfonds, maar kwam thuis met slechts 2,25 miljard euro. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) verzekert dat het volledige plan uitgevoerd wordt. Een aantal projecten zullen worden gefinancierd met Vlaams geld.

Investeringen van 820 miljoen in de digitale transformatie en 1,2 miljard voor klimaat en duurzaamheid zijn de speerpunten van de Vlaamse relance. Zo moeten overheidsgebouwen energiezuiniger worden, stroomt er meer geld naar wetenschappelijk onderzoek en moet de waterstofeconomie onder stoom komen. Ook infrastructuurwerken van 1,4 miljard moeten de economie stuwen, met meer fietsinfrastructuur en veiliger wegen.

Brussel

Brussel mag rekenen op 395 miljoen euro uit het herstelfonds. Uit een tabel van de Brusselse regering blijkt dat ze 220 miljoen wil spenderen aan elektrische bussen en 53 miljoen aan de uitbouw van een veiliger fietsnetwerk. Daarnaast voorziet ze in 225 miljoen voor arbeidsmarktbeleid, onder meer voor een vlottere activering en herscholing van werklozen. Het vernieuwende concept van 'gebieden zonder werkloosheid' van de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris zou ook op steun kunnen rekenen.

Ook voor haar plannen voor een stadstol wil de Brusselse regering gebruikmaken van relancegeld. Zo zet ze 100 miljoen aan de kant waarmee ze onder andere de app en de ANPR-camera's voor de stadstol wil financieren. Opvallend is ook het plan om 10 miljoen te geven voor het biermuseum in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud