Hilde Crevits tegen wil en dank op Vivaldi-carrousel

Hilde Crevits. ©Photo News

Verbazing alom rond de federale onderhandelingstafel, toen CD&V-voorzitter Joachim Coens zaterdagavond plots de naam van Hilde Crevits liet vallen als mogelijke premier. Een idee dat ook bij CD&V op verzet stoot.

Behalve het gedrag van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zette ook de strijd om het premierschap de onderhandelingen over een Vivaldi-regering dit weekend danig op scherp. Naast het blijvende veto van Bouchez tegen PS-voorzitter Paul Magnette werd zaterdag ook duidelijk dat CD&V het echt wel meent met haar verzet tegen een verblijf van Alexander De Croo (Open VLD) in de Zestien. 'We hebben dit weekend ingezet op het vermijden van liberaal leiderschap', luidde maandagochtend het verslag van de discussies op het CD&V-partijbureau. Het kwam er zelfs op neer dat CD&V bereid lijkt de kandidatuur van Magnette te steunen, als een premier van CD&V er niet in zit.

We hebben dit weekend ingezet op het vermijden van liberaal leiderschap.
Bron uit CD&V-partijbureau

En dat laatste lijkt niet te lukken. Coens tastte eerst de kandidatuur van vicepremier Koen Geens af bij de andere Vivaldi-partijen, maar daar was geen animo voor. Als alternatief gooide hij dan maar de naam van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits op tafel, nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez had geopperd dat de volgende premier een vrouw moest zijn.

Gezicht in Vlaamse regering

Dat Crevits plots op de federale Vivaldi-carrousel terechtkomt, is opmerkelijk. Al sinds jaar en dag is zij hét gezicht van CD&V in de Vlaamse regering. Voor het federale niveau heeft ze zelden interesse getoond. Bovendien zou het wegtrekken van Crevits op het Vlaams niveau de N-VA pas echt de pap in de mond geven om te zeggen dat CD&V Vlaanderen loslaat.

Op het CD&V-partijbureau werd de piste-Crevits maandag niet op gejuich onthaald. 'Gaan we na Yves Leterme en Kris Peeters nu ook Hilde opofferen aan het federale niveau?', wierp Vlaams Parlementslid Bart Dochy op. Ook Crevits zelf zou helemaal geen zin hebben om de Vlaamse regering te verlaten. 'Ze heeft een engagement voor vijf jaar genomen', klinkt het in haar entourage.

Bovendien bleek op het partijbureau nogmaals dat Crevits en ook Geens nauwelijks nog geloven in het Vivaldi-project. CD&V-toppers klagen over een totaal gebrek aan respect vanwege de andere partijen, de MR op kop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud