Hongerstakers in Begijnhofkerk schorten actie op

Hongerstakers in de Brusselse Begijnhofkerk. ©Photo News

De hongerstaking van sans-papiers in de Begijnhofkerk is tijdelijk opgeschort. 'We hebben geen toegevingen gekregen van de regering', getuigt een woordvoerder.

Zo'n 400 mensen zonder papieren waren sinds 23 mei in hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk, de VUB en de ULB. Ze zouden niet stoppen voor de regering overging tot een collectieve regularisatie. Vorige week stopte een aantal actievoerders ook met drinken, waardoor het heel snel bergaf ging met hun gezondheid. De jongste dagen werden voortdurend mensen naar het ziekenhuis afgevoerd.

De staking leidde deze week tot een minicrisis in de regering-De Croo. De PS en Ecolo zouden opstappen als een van de hongerstakers zou sterven. De zaak werd uiteindelijk gekalmeerd door Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen aan te stellen als bemiddelaar en een neutrale zone te installeren waar alle actievoerders hun dossier kunnen bespreken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en de twee liberale partijen en Vooruit bleven echter op de lijn staan dat van collectieve regularisatie geen sprake kan zijn. De PS en de groenen stemden daar uiteindelijk mee in.

Geen medische regularisatie

De jongste dagen was er achter de schermen heel druk overleg tussen de actievoerders en de regering, Van den Bulck, middenveldorganisaties en Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Allen drongen aan op het stoppen van de hongerstaking. De actie in de Begijnhofkerk werd woensdagmiddag opgeschort. In de ULB en VUB was er tot dinsdagavond nog discussie onder de actievoerders.

Vanaf donderdag gaan de mensen van de Begijnhofkerk naar de neutrale zone. De ngo's zijn dus ingestemd met een individuele behandeling, zoals Mahdi steeds bleef volhouden. Een woordvoerder van de hongerstakers spreekt over 'een oplossing, die nog moet gevalideerd worden'. Een andere zei voor de camera's van VRT Nieuws dat de regering 'geen toegevingen' heeft gedaan en de acties dus kunnen hervatten.

Ook staatssecretaris Mahdi zegt dat er aan zijn standpunt niks veranderd is en komt de oplossing er op neer dat alle dossiers individueel zullen behandeld worden in de neutrale zone. Dat een groot deel van de groep honderstakers een tijdelijke verblijfsvergunning om medische redenen -de zogenaamde 9ter-procedure- zou kunnen krijgen, spreekt hij formeel tegen.

'Dat is hoe het er bij eerdere regularisatierondes vaak aan toe ging, maar dat gaan we niet doen. Alleen na het voorleggen van een attest van een dokter, dat ten gronde zal worden onderzocht, kan iemand daarvoor in aanmerking komen, als de mogelijkheid er niet is om behandeling te krijgen in zijn of haar thuisland. Dat is de wet en die wordt niet aangepast. Dat zullen hooguit een paar mensen zijn, die bijvoorbeeld ernstige nierproblemen hebben. De meeste mensen die tot nu toe naar het ziekenhuis zijn gebracht, zijn snel weer op de been', aldus Mahdi.

Voor een zogenaamde humanitaire regularisatie, de 9bis-procedure, kunnen de sans-papiers een aanvraag indienen, die individueel zal bekeken worden.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert dat er 'in ons land maar één weg is en dat is de weg van de wettelijkheid.' En hij laat niet na een sneer uit te delen. 'Indien er lichamelijke schade zou overblijven, draagt iedereen die de voorbije weken de hongerstakers heeft aangemoedigd, valse hoop heeft gegeven of niet-objectieve informatie verstrekt, hiervoor een verpletterende verantwoordelijkheid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud