Horeca in Antwerpen mag weer langer open

Cathy Berx, de gouverneur van de provincie Antwerpen. ©BELGA

Antwerpen versoepelt de maatregelen voor de horeca, evenementen en de avondklok. Die gaat pas in vanaf halftwee 's nachts, in plaats van half twaalf 's avonds.

'Geen versoepelingen, maar bijsturingen', zo noemt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx het zelf. Maar dat er versoepeld wordt, is duidelijk. Om te beginnen gaat de avondklok voor de provincie Antwerpen op de schop om plaats te ruimen voor een 'nachtklok' tussen halftwee 's nachts en vijf uur 's ochtends. Daarvoor was het verboden om zich op het publieke domein te begeven tussen halftwaalf 's avonds en zes uur 's ochtends.

Door de verschuiving worden ook de sluitingsuren voor de horeca opgeschoven. Die moet pas dicht om 1 uur in plaats van 23 uur. Hetzelfde geldt voor feestzalen, speelhallen en prostitutie. Bovendien kunnen bubbels weer samen op café en restaurant met een maximum van 10 personen aan dezelfde tafel. Alcohol voor meeneemgebruik blijft verboden vanaf 22 uur.

Evenementen met publiek worden ook weer toegelaten in Antwerpen. Maar die moeten eerst worden goedgekeurd en een sectorprotocol volgen.

Aan de mondmaskerplicht verandert niets. Het blijft dus verplicht om buiten en op publieke plaatsen overal een mondmasker te dragen. Alleen op tijdstippen en plaatsen waar een besmetting onwaarschijnlijk is, is een mondmasker niet meer verplicht.

Beter onder controle

Het zijn niet de eerste versoepelingen. Vlak na de aankondiging van de maatregelen eind juli werd de mondmaskerplicht herzien voor wie aan het sporten is. Naar aanleiding van de hittegolf werd besloten om de avondklok tijdelijk niet te handhaven. Burgemeester van de stad Antwerpen Bart De Wever (N-VA) gaf toen ook mee de mondmaskerplicht op niet-drukke plaatsen niet te controleren.

Volgens Berx is de coronacrisis in Antwerpen door de vorige maatregelen beter onder controle. Het aantal besmettingen in de provincie daalde volgens Berx over de laatste zeven dagen met 50 procent. De stad Antwerpen blijft wel een zorg. Daar worden nog heel veel mensen positief getest op corona.

Raad van State

Momenteel behandelt de Raad van State een beroep tegen de avondklok, die volgens de eisers disproportioneel is en daarom ongrondwettig. De kans bestaat dat door de herziening het beroep zonder voorwerp is. Dat gebeurde eind mei ook zo met het beroep van burgers die misnoegd waren omdat ze niet naar hun tweede verblijf aan de kust mochten. Onder druk van de procedure besloot de politiek het verbod op te heffen. Aangezien de avondklok in de praktijk niet wordt afgeschaft maar opgeschoven, is het niet duidelijk of de rechter ook nu zal verwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud