Horecatopman Van Assche gaat Unizo leiden

©Photo News

Danny Van Assche, de topman van Horeca Vlaanderen, wordt de nieuwe baas van Unizo. Die werkgeversorganisatie zocht een opvolger voor Karel Van Eetvelt, die naar de bankensector vertrok.

Ex-Unizo-topman Karel Van Eetvelt verbaasde vriend en vijand toen hij net na de zomer zijn overstap naar Febelfin, de sectororganisatie van de banken, aankondigde. Sindsdien zit Unizo, dat de belangen van 110.000 zelfstandigen en de kmo’s behartigt, zonder baas.

In alle stilte werd een longlist van mogelijke opvolgers samengesteld. Daarop stonden zowel interne als externe kandidaten. De voorbije weken werd die longlist een shortlist, waarbij de kandidaten binnen de organisatie afvielen. Topfavoriet was toen al Danny Van Assche, de topman van Horeca Vlaanderen, de beroepsvereniging van de Vlaamse horeca.

De definitieve beslissing viel op de raad van bestuur van Unizo gisterenavond. De algemene raad moet die op 7 december nog bevestigen.

Ervaring als lobbyist

Sinds 2010 bouwde Van Assche bij Horeca Vlaanderen heel wat ervaring op als lobbyist. Hij kent bovendien Unizo, want voordien was hij aan de slag als sociaal adviseur voor de werkgeversorganisatie.

Als topman van Horeca Vlaanderen leerde Van Assche de knepen van het vak. De voorbije jaren werd hij geconfronteerd met de witte kassa, die voor de horeca moeilijk ligt. De sector kon die kassa, die zwartwerk moet tegengaan, lang tegenhouden. Door de druk voldoende hoog te houden verkreeg de sector dat in ruil voor de witte kassa de flexi-jobs werden ingevoerd. Dat zijn deeltijdse banen waarop minder sociale lasten moeten worden betaald dan op reguliere banen.

Diepe voetsporen

Van Assche wacht de zware taak in Van Eetvelts voetsporen te treden. Door zijn sterke communicatie slaagde Van Eetvelt er de afgelopen dertien jaar in Unizo boven zijn gewicht te laten boksen. Hoewel hij enkel de belangen behartigde van de zelfstandigen en de kmo’s, en niet die van de grote bedrijven, was hij als spreekbuis van de ondernemers vaak zichtbaarder dan zijn collega’s bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en Voka.

‘Ik treed graag in de voetsporen van Karel Van Eetvelt, met nederigheid maar vooral met heel veel enthousiasme’, reageerde Van Assche op Twitter.

Als nieuwe Unizo-topman zal Van Assche ook zetelen in de Groep van Tien, het belangrijkste overlegorgaan van de sociale partners. Dat overleg is na enkele mislukte sociale akkoorden op sterven na dood. De hoop is dat de Groep met enkele nieuwe gezichten een doorstart kan maken.

Eerder kwamen er met Mario Coppens, de voorzitter van het ACLVB, en Sonja De Becker van De Boerenbond al enkele nieuwe gezichten bij. Volgend jaar wordt ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vervangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud