17 ton cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen bij grootschalig drugsonderzoek

Dankzij de kraak van Sky ECC is het gerecht zowel in België als in de rest van de wereld al wekenlang aan het optreden tegen drugstrafieken en andere 'gevaarlijke situaties' ©rv

De politie heeft sinds eind 2018 17 ton cocaïne kunnen onderscheppen. In dat onderzoek werden dinsdag 48 mensen opgepakt en gebeurden meerdere huiszoekingen. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling toen het gerecht erin slaagde versleutelde berichten te kraken.

Bij een grootschalige politieactie in het hele land zijn dinsdagmorgen 48 mensen opgepakt en werd meer dan 1,2 miljoen euro in beslag genomen. Dat meldt het federaal parket. Sinds dinsdagnacht voeren meer dan 1.600 politieagenten huiszoekingen uit zo'n 200 plekken, onder leiding van de Mechelse onderzoeksrechter. De speurders zouden ook binnengevallen zijn bij drie advocaten en minstens twee van hen hebben meegenomen voor verhoor.

17 ton
drugs
Sinds de start van het onderzoek in 2018 is al 17 ton cocaïne in beslag genomen.

Het gaat om een onderzoek dat eind 2018 werd geopend, een van de grootste politieacties ooit in ons land. Welingelichte bronnen bevestigen aan De Tijd dat de acties het gevolg zijn van een spectaculaire kraak van de versleutelde berichtendienst Sky ECC, populair in de criminele wereld. In de loop van het onderzoek stootten de speurders op ongeveer 1 miljard versleutelde berichten, waarvan al bijna de helft ontcijferd werd. Daardoor kon de politie zo’n 15 illegale wapens en 17 ton cocaïne onderscheppen, meldt het parket.

Misdaadtelefoons

'De actie concentreerde zich op het neerhalen van de Sky ECC-infrastructuur, het oprollen van het distributienetwerk en de inbeslagname van het crimineel vermogen van de verdelers', zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. 'Er werden ook zoveel mogelijk Sky ECC-toestellen in beslag genomen.'

De aanbieder van Sky ECC beweert op zijn website dat het systeem het veiligste berichtenplatform is dat je kan kopen. Daarom was de dienst ook populair voor 'misdaadtelefoons' die onder andere drugscriminelen gebruiken om te communiceren. De voorbije jaren werden al 185 dergelijke cryptofoons in beslag genomen, maar technisch gezien was het te moeilijk om die te kraken.

Sky ECC leek ook elke medewerking met politionele of gerechtelijke diensten te weigeren. Maar het Belgische gerecht is er blijkbaar 'in samenwerking met het buitenland' - het zou vooral over Nederland gaan - wel in geslaagd de communicatie te kraken.

Encrochat

Veel criminelen schakelden over op Sky ECC zodra vermoedens opdoken dat een andere populaire dienst, Encrochat, niet meer veilig was. Volgens onze informatie zijn de taken verdeeld en hebben sommige speurders gefocust op de kraak van Encrochat en de andere op Sky ECC.

Veel criminelen schakelden over op Sky ECC zodra vermoedens opdoken dat een andere populaire dienst, Encrochat, niet meer veilig was.

Dankzij de kraak is het gerecht volgens onze info zowel in België als in de rest van de wereld nu al drie weken aan het optreden tegen drugstrafieken en andere 'gevaarlijke situaties'. Al enkele maanden werken tientallen speurders van de federale gerechtelijke politie, vooral van Antwerpen, met de grootste discretie op het dossier onder leiding van de Mechelse onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. De huiszoekingen dinsdag zouden vooral in Antwerpen en Limburg hebben plaatsgevonden. De vele verdachten zouden niet enkel aan de drugshandel, maar ook aan witwaspraktijken en corruptie zijn gelinkt.

Antwerpse drugswereld

Eerder maakte De Tijd al bekend dat er ook in ons land strafdossiers zijn geopend op basis van de kraak van Encrochat. Op 2 juli onthulden de Nederlandse en de Franse opsporingsdiensten dat ze sinds april toegang hadden tot Encrochat. Al sinds de start in 2016 waren de Encrochat-telefoons populair in de onderwereld, zeker ook in de Antwerpse drugswereld. De aangepaste toestellen, zonder camera, microfoon of gps-chip, kostten zo’n 1.000 euro per exemplaar. Daar kwam een extra bedrag bij voor een halfjaarlijks abonnement op de versleutelde chatdienst.

Ook in Nederland 30 arrestaties

In het kader van het onderzoek naar de versleutelde berichten van de encryptiesoftware SKY ECC zijn dinsdag ook in Nederland dertig arrestaties verricht. Daarnaast doorzocht de politie 75 woningen en kantoren. In Rotterdam werd beslag gelegd op 28 vuurwapens. Ook de server van Sky ECC werd offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.

Omdat de politie kon meelezen met de berichten die criminelen elkaar via Sky ECC stuurden, kon de politie ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen, aldus Jonne Janssen van de Amsterdamse politie. In Nederland zou het gaan om tientallen ernstige geweldsdelicten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud