Hulpdiensten bellen straks via gewone gsm-netwerken

Meer dan 70.000 hulpdiensten, zoals alle politiemensen, gebruiken nu nog het telecommunicatienetwerk van Astrid. ©ASTRID

Telecomoperatoren moeten meebetalen voor de toegang van veiligheidsdiensten op hun netwerken.

Onze hulp- en veiligheidsdiensten zullen niet meer met elkaar communiceren via Astrid, het aparte netwerk van hun eigen telecomoperator. Meer dan 70.000 politiemensen, brandweerlieden, ambulanciers en andere gebruikers van het Astrid-netwerk verhuizen naar de gewone gsm-netwerken die we allemaal gebruiken.

Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) afgesproken met de telecomoperatoren.

Astrid

Al 20 jaar gebruiken onze hulp- en veiligheidsdiensten een apart communicatienetwerk van Astrid. Maar als de diensten meer beeldmateriaal willen uitwisselen, bijvoorbeeld van bodycams, drones of beelden die mensen toesturen naar de noodcentrales, moeten ze overstappen naar een breedbandnetwerk. Ze hebben dan een sneller en meer betrouwbaar 5G-netwerk nodig.

123 miljoen
euro
De regering stopte drie jaar geleden nog 123 miljoen euro in het aparte Astrid-netwerk voor de 70.000 medewerkers van de hulp- en veiligheidsdiensten.

De regering kon zelf investeren in zo’n nieuw netwerk. Maar ze koos ervoor de telecomoperatoren te verplichten ruimte te maken voor de veiligheidsdiensten. Dat gebeurt naar aanleiding van de nieuwe veiling van frequentiebanden.

Extra software

De telecomoperatoren moeten zelf de kosten betalen om hun netwerken aan te passen aan de noden van de hulp- en veiligheidsdiensten. Er zijn investeringen nodig in extra software en in netwerkapparatuur, bijvoorbeeld om groepsgesprekken tussen de hulpdiensten mogelijk te maken.

Maar Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke noemt het ‘een logische en de efficiëntste stap om Astrid toegang te geven tot de bestaande mobiele netwerken’. ‘Het Astrid-netwerk is vooral gericht op spraak en korte berichten. Ons netwerk kan daar mogelijkheden op het vlak van data en beelden aan toevoegen.’ Telenet en Orange reageerden gisteren nog niet.

Vijf tot tien jaar

De overheid zal wel betalen als ‘bijzondere maatregelen’ nodig zijn, zoals het plaatsen van extra masten. Astrid kostte de regering al een pak geld. Na een jarenlange onderfinanciering die tot 115 miljoen euro opliep, besloot deze regering in 2015 123 miljoen euro te investeren in Astrid.

De overstap naar de gewone gsm-netwerken kan vijf tot tien jaar in beslag nemen. Tot dan moet de regering blijven investeren in het aparte Astrid-netwerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud