IMF somberder over wereldeconomie

Christine Lagarde, topvrouw van het IMF (foto bloomberg).

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zet het mes in zijn groeiverwachtingen. De politici hebben de koers van de wereldeconomie grotendeels in handen, oordeelt het muntfonds.

Het muntfonds sombert over de wereldeconomie. ‘Het herstel kende nieuwe tegenslagen en de onzekerheid weegt hevig op de verwachtingen. De hoofdreden is dat het beleid in de ontwikkelde landen er niet in geslaagd is om het vertrouwen te herstellen’, schrijft het IMF in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook.

Voor de tweede keer dit jaar snoeit het muntfonds in de groeiverwachtingen. Volgens het IMF zal de wereldeconomie dit jaar met 3,3 procent groeien. In juli ging het fonds nog uit van 3,5 procent. Voor 2013 ligt de lat iets hoger: op 3,6 procent. Maar ook dat is lager dan 3,9 procent waar het bij de update deze zomer vanuit ging.

Die cijfers vloeien voort uit twee veronderstellingen. De eerste is dat de Europese beleidsmakers werk maken van de financiële spanningen in de periferie van de eurozone. ‘De crisis in de eurozone blijft de meest evidente bedreiging voor de wereldwijde outlook’, waarschuwt het IMF. ‘De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs zijn deel gedaan’, klinkt het.

In september ontvouwde Frankfurt zijn plannen om ‘al het nodige’ te doen om de euro te redden. Zo beloofde de centrale bank om ‘ongelimiteerd’ staatspapier te kopen van landen als ze steun vragen van het noodfonds. ‘Nu is het aan de nationale beleidsmakers om in gang te schieten en het ESM te activeren’, oordeelt het IMF streng. Het muntfonds roept het oude continent ook op om aan een ‘echte economische en monetaire unie’ te bouwen.

Maar ook de Amerikanen moeten de mouwen opstropen. Zo is de tweede veronderstelling van de IMF dat Washington de beruchte ‘fiscal cliff’ weet te omzeilen. Die begrotingsafgrond doemt op 1 januari op. Begin volgend jaar lopen verschillende belastingsverlagingen uit het Bush-tijdperk abrupt af en wordt automatisch gesnoeid in de uitgaven. De Verenigde Staten moeten ook werk maken van een omvattend plan om de begroting weer duurzaam op de rails te krijgen en tijdig het schuldenplafond optrekken.

‘Als de VS daar niet in slagen, dreigt de Amerikaanse economie opnieuw in een recessie te sukkelen’, waarschuwt het IMF. Het moet niet gezegd dat dat ook ‘schadelijk’ zou zijn voor de andere landen, want de de Amerikaanse economie is de grootste van de wereld.

Japan krijgt dan weer het advies om snel zijn torenhoge schuldenberg af te bouwen. Die bedraagt meer dan het dubbele van het bruto binnenlands product (bbp).

De groeilanden staan er zo slecht niet voor als de gevestigde waarden. De opkomende markten ondervinden wel flink wat hinder van de gekelderde vraag uit de ontwikkelde markten. Ook de kredietverstrakking in China als reactie op de dreigende zeepbel op de huizenmarkt woog op de groei in Azië.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud