Advertentie
Advertentie

Partijvoorzitters om de tafel: Groen en PS present, Ecolo niet

©BELGA

De partijvoorzitters overleggen zondagavond in het Egmontpaleis met federale informateurs Johan Van de Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR). PS en N-VA kijken elkaar voor het eerst sinds de verkiezingen in de ogen.

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hebben zondag, een dag voor ze verslag uitbrengen op het koninklijk paleis, de partijvoorzitters alsnog bij elkaar gekregen voor een rondetafel, een eerste formeel overleg sinds de verkiezingen twee maanden geleden. De ontmoeting startte rond 18.00 uur.

Langs Vlaamse zijde zijn partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD), John Crombez (sp.a) en Meyrem Almaci (Groen) present. De voorzitters krijgen gezelschap van kopstukken uit hun partij. 

De Wever heeft Jan Jambon en Theo Francken meegebracht, Almaci Kristof Calvo en Rutten haar vice-premier Alexander De Croo. Voor sp.a is ook Meryame Kitir op post. Vande Lanotte en Reynders willen de deelnemende partijen wellicht een nota voorleggen die een preformatie moet opstarten.

Aan Franstalige kant zijn MR en PS aanwezig, Ecolo niet. Voor die laatste partij kan dat niet, omdat ze 'de tegenpool van de N-VA is', klonk het kort voor de start van de bijeenkomst in een persmededeling. 'Qua visie op de samenleving, methodes, prioriteiten...'

Eén van de prioriteiten van de rondetafel was om N-VA en PS samen aan tafel te krijgen, omdat dat de enige elegante manier was om de uiteenlopende verkiezingsuitslagen in het noorden en het zuiden van het land met elkaar te verzoenen.

De PS hield lange tijd de boot af voor een ontmoeting met de N-VA: binnen de Franstalige socialisten is er een machtsstrijd bezig, waarbij Di Rupo en Paul Magnette elkaar lijken tegen te werken over de strategie voor de federale formatie. De PS vreesde ook dat Ecolo uit de Waalse formatie stapt als er een gesprek met De Wever komt.

Dat zou betekenen dat de PS in Wallonië alleen achterblijft met de MR. Meteen zou dat de droom van een paars-groene federale regering doorkruisen.

Het is niet duidelijk tot wanneer de gesprekken zondagavond zullen duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud