Informateurs spelen verlengingen, Groen valt af

De federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) brachten vandaag opnieuw verslag uit bij koning Filip. ©Photo News

Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) spelen een laatste keer verlengingen. Dat blijkt na een onderhoud met koning Filip. Groen wordt niet meer uitgenodigd.

De federale informateurs gingen vandaag langs bij koning Filip voor een nieuw tussentijds verslag. Er werd in de Wetstraat een tijdlang uitgegaan van het scenario dat hun opdracht zou beëindigd worden, aangezien Reynders binnenkort Europees Commissaris wordt en zich nog moet voorbereiden op de hoorzitting in het Europees Parlement. De optie om bijvoorbeeld een N-VA'er en een PS'er het veld in te sturen circuleerde, maar daarvoor is het volgens velen nog te vroeg.

We hebben vastgesteld dat Groen niet wil meedoen zonder Ecolo.
Didier Reynders
Informateur

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië liepen tot vandaag de regeringsgesprekken nog. In Wallonië, waar de PS, Ecolo en de MR samen praten, zijn de gesprekken maandag afgerond. In Vlaanderen wordt een landing ten vroegste rond de septemberverklaring op 23 september verwacht. Zolang die regionale gesprekken niet zijn afgerond, is het moeilijk de federale onderhandelingen in een stroomversnelling te krijgen.

De koning heeft vandaag dan ook de opdracht van Reynders en Vande Lanotte verlengd. Uiterlijk begin oktober verwacht het staatshoofd een eindverslag met een aantal punten van overeenstemming 'om op korte termijn de vorming van de federale regering aan te vatten', meldt het Paleis.

Volgens Reynders en Vande Lanotte is de tijd nog niet rijp voor een formatiefase zolang de regionale regeringen niet gevormd zijn. De informateurs zullen werken rond een aantal thema's zoals migratie, pensioenen, werk, gezondheidszorg, begroting en klimaat. Ze willen over die thema's de gemeenschappelijke punten vinden om vervolgens op voort te werken tijdens de formatie. 'We gaan concrete voorstellen uitwerken voor die cruciale punten en die voorleggen aan de partijen', zei Vande Lanotte.

N-VA en PS

De federale formatie draait rond de N-VA en de PS, de twee grootste partijen in beide landsdelen. Ecolo en het cdH hebben zichzelf buitenspel gezet. Groen wordt niet meer uitgenodigd. 'We hebben vastgesteld dat ze niet willen meedoen zonder Ecolo', zegt Reynders. Er blijven dus nog zes partijen over.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemt het op Twitter 'geen verrassing' dat de informateurs eerst de paars-gele optie verkennen, maar benadrukt dat Groen beschikbaar blijft. 

De gesprekken lopen op verschillende manieren: bilateraal, per taalgroep of per politieke familie. 

Een struikelblok op dat pad is wel nog dat één Vlaamse partij te veel aan de federale onderhandelingstafel zit. Welke Vlaamse partij zal afvallen, is nog maar de vraag. De PS waarschuwde al dat ze de Zweedse coalitie niet zal depanneren. De PS wil er de sp.a bij. Anders dreigt ze opgesloten te zitten in een rechtse federale formatie.

Sp.a-voorzitter John Crombez maakte al duidelijk dat hij alleen meedoet als de Vlaamse socialisten mathematisch nodig zijn. Een premierschap voor informateur Vande Lanotte is volgens Crombez niet aan de orde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n