Advertentie

Inspectie ziet zoon die helpt in zaak van vader als ‘kinderarbeid'

Onder de hashtag #helpenisnormaal worden massaal foto's gedeeld van kinderen die hun ouders helpen in het huishouden of in de zaak. ©Roel Burgler/Hollandse Hoogte

Een 10-jarig jongetje dat zijn vader hielp een promotiestand op te stellen is in aanvaring gekomen met de arbeidsinspectie. ‘Kinderarbeid’ oordeelt die.

Toen Robert Botta, garagehouder en verdeler van de Italiaanse merken Fiat en Alfa Romeo afgelopen weekend een promotiestand opbouwde op de Italiaanse dag in Tongeren, kreeg hij te maken met de arbeidsinspectie. Zijn zoontje van 10 jaar had geholpen om wat flessen in de koelkast te leggen en een lint te spannen, schrijft Het Belang Van Limburg. Maar van de inspectie mocht dat niet omdat het in strijd is met de strikte regelgeving op kinderarbeid.

Het voorval lokt felle reacties uit. ‘Dit is geen prioriteit voor de sociale inspectiediensten. Zo'n optreden kan niet’, reageerde staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) op Twitter.

Onder de hashtag #helpenisnormaal worden op sociale media massaal voorbeelden en foto's gedeeld van mensen die als kind meehielpen in het huishouden of in de zaak van hun ouders. 

'De manier waarop de ondernemers en hun zoontje publiek zijn aangepakt en als criminelen zijn behandeld voor zogenaamde kinderarbeid kan absoluut niet door de beugel', zegt Bart Lodewijckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg in Het Belang Van Limburg. 'Het lijkt op pure intimidatie.'

Strikte regels

Volgend de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, die de Arbeidsinspectie aanstuurt, is de wet op kinderarbeid heel duidelijk. 'Kinderarbeid kan alleen als er een afwijking is aangevraagd én toegestaan', zegt woordvoerster Sandy Deseure.

'In alle andere omstandigheden is er een verbod op kinderarbeid in ons land. Daarop staan administratieve boetes en eventueel wordt het voorgelegd aan de arbeidsrechtbank.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud