Advertentie
Advertentie

Invoer elektriciteit verviervoudigde afgelopen winter

©AFP

De voorbije winter - van november tot en met februari - was België voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsverbruik afhankelijk van invoer. Dat is bijna een verviervoudiging tegenover de winter 2013-2014, toen alle Belgische kerncentrales operationeel waren.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas.

Het totale elektriciteitsverbruik in België lag tijdens de wintermaanden op hetzelfde niveau als vorige winter, aldus Synergrid. Maar omdat verschillende kernreactoren stillagen, moest er veel meer elektriciteit worden ingevoerd. 'Het netto-invoersaldo bedroeg gemiddeld 24,7 procent van het totale verbruik, bijna vier keer meer dan een geleden', aldus Synergrid-woordvoerster Isabelle Borremans.

In maart vorig jaar vielen de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 uit door scheurtjes in de reactorvaten, en ook Doel 4, die in augustus na een sabotagedaad was stilgelegd, was een deel van de winter (tot midden december) onbeschikbaar. Midden februari werd dan weer kernreactor Doel 1 na veertig jaar van het net gekoppeld, in afwachting van een eventuele levensduurverlenging.

De perikelen met de verschillende kernreactoren uiten zich ook in de cijfers over het aardgasverbuik. Gasgestookte elektriciteitscentrales worden immers ingezet om de lagere nucleaire productie op te vangen. Het gasverbruik in de elektriciteitscentrales lag de voorbije winter een kwart hoger dan vorige winter. In februari verbruikten de gasgestookte elektriciteitscentrales zelfs 63,1 procent meer aardgas dan in februari 2014. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud