Advertentie

Jambon: 'Eerst effect van huidige maatregelen afwachten'

©BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon wil eerst het effect van de bestaande verstrenging afwachten vooraleer nog verder in te grijpen, zo zegt hij in de Zevende Dag. Als die onvoldoende effect hebben, wil hij wel bijsturen.

Terwijl zowel de Waalse als de Brusselse regering de afgelopen dagen strengere maatregelen hebben genomen in de strijd tegen het coronovirus, houdt de Vlaamse regering voorlopig vast aan de afspraken die gemaakt zijn op de laatste Overlegcomités.

Vlaams minister-president Jan Jambon wil eerst het effect van die maatregelen afwachten alvorens bijkomende stappen te zetten. 'Het duurt 10 to 14 dagen om het effect van maatregelen te zien. Laten we nu eerst zien of het effect zich ook omzet in een ombuiging van de curve.'

'Je moet niet bang zijn om maatregelen te nemen, maar men moet ook geen overdreven maatregelen nemen.'
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Jambon erkent dat de cijfers de verkeerde kant opgaan en dat het gezondheidssysteem onder druk staat. 'Maar door vandaag bijkomende maatregelen te nemen, ga je dat niet oplossen.' Hij wil 'het hoofd koel houden'.

'Je moet niet bang zijn om maatregelen te nemen, maar men moet ook geen overdreven maatregelen nemen', klinkt het.

Herfstvakantie

Eerder drongen verschillende experts en politici aan op een verdere verstrenging in Vlaanderen. In De Zevende Dag drong Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) er bij Vlaanderen op aan om net als de Franse gemeenschap de herfstvakantie te verlengen om zo de verspreiding van het virus af te remmen. Aan Vlaamse kant heeft men die boot tot nog toe afgehouden.

Volgens minister-president Jambon houdt minister van Onderwijs Ben Weyts 'de vinger aan de pols'. Hij wil zelf niet op de kwestie vooruitlopen. Jambon herhaalt wel nog eens dat de school een 'gecontroleerde omgeving is'. 'Wanneer kinderen niet in het onderwijs zitten, zijn ze elders. Als je de kinderen de straat op laat gaan. Dan heb je daar geen controle over', aldus Jambon.

Ook federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) is niet akkoord met het standpunt van Jambon. ‘Vlaanderen zal niet anders kunnen dan ook maatregelen te nemen’, klinkt het.

Vlaanderen neemt een risico.
Margot Cloet
gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro maakt zich eveneens grote zorgen. ‘Vlaanderen neemt een risico’, aldus Cloet. Volgens haar staan de ziekenhuizen onder enorme druk en gaat het aantal ziekenhuisopnames binnenkort ‘door het plafond van maart’. Cloet gelooft niet in een afwachtende houding of de 'gulden middenweg' waar onder meer gezondheidseconoom Lieven Annemans voor pleit. ‘Dit virus kent geen gulden middenweg’, zegt Cloet

Lockdown

Een nieuwe lockdown zoals in maart is volgens Jambon op dit moment niet nodig. Volgens hem is de situatie en de kennis over het virus nu ook anders. 'Maar zeg nooit nooit', aldus Jambon. Hij rekent erop dat de genomen maatregelen hun effect zullen hebben op de curve. Als dat niet zo is, 'dan gaan we moeten bijsturen', klinkt het.

In het VTM Nieuws van zaterdagavond had viroloog Marc Van Ranst nog gepleit voor extra maatregelen in Vlaanderen. Ook Groen drong zondag nog aan op een forsere houding van Vlaanderen, bij monde van Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het Vlaams parlement. 'Als we het virus voor willen zijn, moet Jambon een tand durven bijsteken. Vlaanderen mag deze keer niet achter de feiten lopen', aldus Groen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud