Advertentie
Advertentie

Jambon pompt 46 miljoen in radionetwerk hulpdiensten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (midden) verzekert met extra geld dat de politie en de andere hulp- en veiligheidsdiensten efficiënt met elkaar kunnen blijven communiceren. ©BELGA

Minister Jambon investeert 46 miljoen euro in Astrid, het communicatienetwerk van alle Belgische veiligheidsdiensten. Astrid kreeg zo weinig geld van de vorige regering dat het financieel dreigde te kapseizen.

De nv Astrid is al 17 jaar het telecombedrijf dat alle hulp- en veiligheidsdiensten in ons land voorziet van communicatietoestellen. Intussen zijn al meer dan 70.000 van Astrids radioterminals en biepers in gebruik bij de politie, de brandweer, de medische diensten, het Rode-Kruis, de civiele bescherming, Defensie, de douane en de Staatsveiligheid.

Maar de jongste jaren zond de dienst zelf regelmatig noodsignalen de wereld in. De vorige regering had als enige aandeelhouder de geldkraan helemaal dichtgedraaid. Met een opgestapeld verlies van 50 miljoen euro en 117 miljoen euro aan structurele onderfinanciering als gevolg. Het laatste beheerscontract dat de regering met Astrid had gesloten dateerde ook al van 2005, hoewel dat elke vijf jaar moest worden vernieuwd.

Puinhoop

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kon de puinhoop die zijn voorgangster Joëlle Milquet (cdH) bij Astrid had achtergelaten niet meer aanzien en heeft nu orde op zaken gesteld. Zo heeft hij de raad van bestuur van Astrid vernieuwd en afgeslankt. De vergoedingen van de bestuurders zijn fors verminderd en gaan nog alleen naar bestuurders die effectief vergaderen. Bij de nieuwe bestuurders moet de ex-topman van Telindus, Jan De Schepper, de professionalisering belichamen. Ook de CD&V-burgemeester van Rotselaar, Dirk Claes, N-VA-Kamerlid Peter Dedecker en de korpschef van de lokale Antwerpse politie, Serge Muyters, moeten het bestuur nieuw leven inblazen.

Jambon pompt ook meer geld in Astrid. Vanaf volgend jaar maakt hij 46 miljoen euro vrij voor het telecomnetwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten. Dat bedrag wordt ‘gebetonneerd’ in de nieuwe beheersovereenkomst die Jambon nog dit jaar wil sluiten met Astrid. De overeenkomst is al goedgekeurd door de raad van bestuur en wordt nu voorgelegd aan de regering. Om de wrevel bij de diensten die klant zijn bij Astrid weg te nemen, zal het raadgevende comité van gebruikers constant advies mogen geven. Het directiecomité van Astrid wordt ook halfjaarlijks geëvalueerd.

Jambon heeft ook een visienota opgesteld over de toekomst van Astrid. Van een privatisering van het telecombedrijf wil de minister niet weten. Daarvoor is het netwerk te cruciaal is voor de dagelijkse werking van onze veiligheidsdiensten. De technologie maakt weinig synergie mogelijk met commerciële netwerken. Bovendien blijkt het Britse private model minder kostenefficiënt.

101

In zijn visienota ziet Jambon wel mogelijkheden om meer risicoplaatsen in België, zoals stations, luchthavens, winkelcentra, parkings en industriële risicoplaatsen, in te schakelen in het Astrid-netwerk. Zo zouden bewakingsbedrijven dezelfde netwerktechnologie kunnen gebruiken of zou er op bepaalde risicoplaatsen een radiomast kunnen komen voor een betere dekking. Nu haalt Astrid al 10 procent van zijn inkomsten uit privéklanten, zoals de elekriciteitsnetwerkbeheerder Eandis en de elektriciteitsbedrijven.

Bij Astrid is men tevreden over de maatregelen van de minister. Woordvoerder Frederik Langhendries: ‘Elke dag staan 70.000 mensen van de politie, de brandweer en de hulpdiensten zo’n twee miljoen keer met elkaar in contact via de communicatiesystemen van Astrid. Voor de hulpverlener op het terrein is zijn radio een levenslijn voor permanent contact met de collega’s of om versterking op te roepen. Met zo’n groot maatschappelijk belang is het essentieel dat de regering ons de noodzakelijke financiële middelen bezorgt. Dat geeft ons ademruimte om de continuïteit van onze dienstverlening te garanderen en verder te optimaliseren en innoveren.’

De vorige minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft van veel dossiers een zootje gemaakt, maar de puinhoop die ze bij Astrid heeft aangericht lijkt wel de grootste. Moet het belang van Astrid nog aangetoond worden? Het is de communicatielijn tussen alle hulp- en veiligheidsdiensten in dit land, jaarlijks goed voor 12 miljoen minuten van levensreddende radiocommunicatie. Astrid levert de technologie voor de meldkamers waar alle 101-noodoproepen toekomen. Toch besloot de vorige regering de geldkraan bij Astrid dicht te draaien terwijl de dienst al goedkoper was dan zijn evenknieën in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Finland. Dat wist de regering uit een vergelijkend onderzoek van Deloitte. Er dreigden letterlijk ongelukken te gebeuren in ons land. Het is dan ook geruststellend dat Milquets opvolger Jan Jambon eindelijk de koe bij de horens vat. Zorgen voor de veiligheid van alle burgers in dit land is geen politieke keuze, het is een morele plicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud