Jambon vraagt onderzoek naar publieke gevangenisgrondplannen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ©BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft aan de Regie der Gebouwen een onderzoek gevraagd in verband met de gedetailleerde grondplannen van gevangenissen en andere gebouwen die via internet bereikbaar waren voor het grote publiek. Ook de Regie heeft een onderzoek opgestart.

De Regie haalde het document van 144 bladzijden offline nadat de krant De Morgen er haar over had gecontacteerd. Volgens de Regie was het niet de bedoeling dat deze pagina voor het publiek toegankelijk was. Ook de Regie heeft al beslist de zaak, onder meer met een externe audit, te zullen onderzoeken.

'Wij willen dat er een onderzoek komt om te weten hoe dit mogelijk geweest is en hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden', zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon aan Belga. 'Er is momenteel nog weinig informatie. We weten nog niet wat er precies in de documenten stond en hoe gevoelig die informatie was'. Jambon vraagt onder meer aan de Regie of de documenten gedownload werden.

Op de website van de Regie der Gebouwen stonden onder meer de plannen over de beveiliging van de ingangen van het Brusselse Justitiepaleis. Er zaten ook zeer gedetailleerde grondplannen tussen van de justitiehuizen en gevangenissen van onder meer Dendermonde, Eupen, Ieper, Leuven en Doornik.

Nog bij de documenten was een grondplan van de Résidence Palace, het nieuwe, hoogbeveiligde gebouw in Brussel waar de Europese Raad, met regeringsleiders als Angela Merkel, David Cameron en François Hollande, in de toekomst zal bijeenkomen. De webpagina's waren gewoon via een zoekopdracht in Google te bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud