Jongeren van 16 en 17 jaar mogelijks voor 11 juli al gevaccineerd

©Photo News

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) pleit ervoor om 16- en 17-jarigen rond 11 juli al te vaccineren, meteen nadat alle volwassen zijn gepasseerd. Daarover spreekt de Hoge Gezondheidsraad zich volgende week uit in een advies.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat ook zestien- en zeventienjarigen in Vlaanderen tegen 11 juli een inenting met het coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft hij zondag verklaard in VTM NIEUWS. Halfweg augustus hoopt Beke de volledige vaccinatiecyclus te kunnen afronden. De taskforce vaccinatie spreekt van een haalbare kaart.

11 juli

De minister mikte al langer op 11 juli om alle volwassenen in Vlaanderen een eerste prik in de arm te kunnen geven. Het gaat dan om mensen ouder dan 18 jaar. Beke gaat er echter van uit dat een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) ook voor jongeren van 16 en 17 jaar een vaccinatie zal aanbevelen. Alles hangt af van de leveringen, maar de minister wil er alles aan doen om die jongeren ook tegen 11 juli te kunnen laten inenten.

De Europese Geneesmiddelenautoriteit EMA heeft al toelating gegeven om die leeftijdsgroep te vaccineren. Een aantal van 16- en 17-jarigen (ongeveer 7.000) heeft al een vaccin gekregen, omdat ze stage doen in de medische sector of omdat ze studeren voor een zorgberoep. In de VS had de FDA, de tegenhanger van de EMA, al eerder groen licht gegeven. Daar werden veel 16- en 17-jarigen opgenomen in de klinische studies van Pfizer. Daaruit bleek dat er geen grote bijwerkingen zijn bij de groep.

Immuniteit

Door ook mensen onder 18 jaar te vaccineren wordt het makkelijker om de beoogde 70 procent-drempel voor groepsimmuniteit te bereiken. Toestemming van de ouders is niet nodig, omdat 16-jarigen zelf mogen instemmen om medische handelingen te ondergaan. Als de HGR een positief geeft, zou de Taskforce Vaccinatie snel kunnen schakelen, meteen nadat de volwassen bevolking aan de beurt is geweest. Aan het huidige tempo van 150.000 inentingen per dag, zou in Vlaanderen de klus in drie dagen geklaard zijn.

Ook jongeren en kinderen onder de 16 komen dan stilaan in beeld, maar daar staat het onderzoek nog niet zo ver. Er lopen al klinische trials bij die leeftijdsgroep, zowel bij Pfizer als bij Johnson &Johnson, AstraZeneca en Moderna.

Eerder werd al bekend dat vanaf december zal begonnen worden met een derde ronde aan vaccinaties, om de werking van het vaccin te boosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud