Advertentie

Kabinetschef Marghem gebuisd voor topfunctie CREG

Minister van Energie Marie Christine Marghem. ©Photo News

Er zijn drie kandidaten geschikt gevonden om Marie-Pierre Fauconnier op te volgen aan het hoofd van de energiewaakhond CREG, maar daar is Anne Junion, de kabinetschef van minister van Energie Marie Christine Marghem, niet bij.

Ook al keurde de regering-Michel het Koninklijk Besluit over het ontslag van Marie-Pierre Fauconnier, die van PS-signatuur is, bij de CREG niet goed, sinds begin november is ze toch aan de slag gegaan bij Sibelga, de Brusselse netbeheerder voor elektriciteit. In afwachting van een opvolger zit Koen Locquet, die een sp.a-etiket heeft, als ouderdomsdeken van het directiecomité van de CREG de vergaderingen tijdelijk voor.

Ondertussen zijn drie van de vijf kandidaten die deelnamen aan de Selor-procedure voor de opvolging van Fauconnier geschikt bevonden. Het gaat om Andreas Tirez (Open VLD), die  al in het directiecomité van de CREG zit. Ook Francis De Meyere, de energiespecialist van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), is geschikt bevonden. En dan is er nog Charles Cuvelliez, die geen politiek etiket heeft en een gewezen directielid is van de telecomwaakhond BIPT.

Scenario in duigen

Het opvallendste is dat Anne Junion, de kabinetschef van Marie Christine Marghem (MR), niet geschikt bevonden werd, waardoor het hele scenario in duigen valt dat de MR en de PS achter de schermen in elkaar hadden gebokst. Als Fauconnier  naar Sibelga kon, kon de MR met Anne Junion op de belangrijke uitkijkpost bij de CREG gaan zitten. Marghem zou immers zelf beslissen wie van de geschikte kandidaten het uiteindelijk zou worden.

Dat de Franstalige liberalen die post in handen wilden krijgen, was niet helemaal naar de zin van de Vlaamse regeringspartijen. Maar het was een scenario dat premier Charles Michel (MR) openhield, door de topbenoeming op te nemen in de grote benoemingspuzzel waaraan de federale regering werkt. Dat Junion nu geen kans meer maakt om bij de CREG aan de slag te gaan, geeft dan ook meteen een onverwachte wending aan de grote benoemingspuzzel.

Het kabinet van Marghem wil niet reageren, maar in regeringskringen is wel te horen dat zich een consensus kan aftekenen rond Cuvelliez, die geen uitgesproken politiek etiket draagt, maar blijkbaar wel goede banden heeft met de MR. De N-VA wil echter ook nog altijd een voet tussen de deur krijgen bij de CREG. De partij dringt erop aan dat alle directiefuncties vacant worden verklaard. Maar veel zal dus afhangen van hoe de grote benoemingspuzzel in elkaar zal vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud