Advertentie
Advertentie

Filip Van de Velde, kabinetschef Van Peteghem wordt topman Financiën

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. ©EPA

Met vier maanden vertraging stelt de federale regering een nieuwe topman van Financiën aan. Dat wordt Filip Van de Velde, de huidige kabinetschef van minister Vincent Van Peteghem (CD&V).

De belangrijkste overheidsdienst van het land blijft een CD&V-bastion. De voorbije 14 jaar werd de federale overheidsdienst Financiën gerund door Hans D'Hondt, de gewezen kabinetschef van onder anderen oud-premier Yves Leterme. D'Hondt ging op 31 december 2023 met pensioen als voorzitter van het directiecomité. Van de Velde, die als winnaar uit een examenprocedure kwam, moest toen al aangesteld worden, maar er kwam een kink in de kabel.

Filip Van de Velde. ©NBB
Advertentie

De PS gaf de voorkeur aan Arnaud Vajda, de Franstalige topman van de overheidsdienst Wetenschapsbeleid, die als nummer twee uit het examen was gekomen. Daarnaast rees een probleem met de taalwetgeving, die bepaalt dat er zowel in het directiecomité van een overheidsdienst als tussen de toplui van de verschillende overheidsdiensten een evenwicht moet zijn tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Door de situatie op 1 januari was het niet mogelijk een Nederlandstalige of Franstalige topman bij Financiën te benoemen.

De opvolging van Hans D'Hondt liep vertraging op door een probleem met de taalregels en de voorkeur van de PS voor een andere kandidaat.

Na vier maanden vertraging laat de PS nu haar verzet vallen en is het taalprobleem opgelost. Bij Financiën gaat op 1 augustus een Nederlandstalige mandaathouder met pensioen, die vervangen kan worden door een Franstalige. Van de Velde neemt op 1 augustus zijn nieuwe functie op. Voor het voorzitterschap van de FOD Justitie, waar een Nederlandstalige het haalde, wordt een nieuw examen uitgeschreven. De regering benoemt ook de Franstalige Arlin Bagdat tot topvrouw van de Kanselarij van de eerste minister. Zij leidde de dienst al ad interim.

Fiscale hervorming

Van de Velde heeft geen verleden als belastingcontroleur, maar heeft wel ruime ervaring bij de federale overheid. De Oost-Vlaming is een burgerlijk ingenieur die na enkele jaren bij de Inspectie Financiën op CD&V-kabinetten belandde en uitgroeide tot de begrotingsexpert van de partij. Hij werkte onder anderen voor Stefaan De Clerck, Steven Vanackere, Pieter De Crem en Kris Peeters.

Bij de start van de regering-De Croo stelde huidig minister van Financiën Van Peteghem hem aan als kabinetschef. Van de Velde coördineerde in die rol de voorbereiding van de fiscale hervorming, die er finaal niet kwam omdat de Vivaldi-partijen geen akkoord bereikten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.