Advertentie

Katholieke ziekenhuizen proberen euthanasie af te remmen

In het euthanasieproces werden de drie dokters van Tine Nys vrijgesproken.

Patiënten moeten eerst verplicht een palliatieve procedure doorlopen, waarmee ziekenhuizen volgens experts de wet op de patiëntenrechten overtreden. Dat schrijft De Morgen.

Nogal wat katholieke ziekenhuizen laten patiënten met een euthanasiewens eerst een palliatief zorgproces doorlopen, schrijft De Morgen. Dat kan behoorlijk lang duren, waardoor het soms gebeurt dat een patiënt een natuurlijke dood sterft voor hij euthanasie kon krijgen.

Volgens experts is het verplicht maken van een pallatief proces bij iemand die euthanasie vraagt onwettig. 'Het is in strijd met de wet op de patiëntenrechten', zegt professor Luc Deliens, voorzitter van de multidisciplinaire onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en de UGent. 'Die zegt namelijk dat een patiënt het recht heeft om een behandeling te weigeren.' Ook advocates en experten euthanasiewet Evelien Delbeke en Sylvie Tack volgen die stelling.

Filteren van euthanasievragen

Volgens de ziekenhuizen is er niets aan de hand. Sommige zetten openlijk op hun website dat ze de zogenaamde palliatieve filter toepassen. Het gaat om Gasthuiszusters Antwerpen, AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en AZ Sint-Lucas in Gent. Die filter houdt in dat euthanasievragen gefilterd worden, vanuit de redenering dat een groot deel geen echte vragen om levensbeëindiging zijn, maar eerder vragen om hulp om het levenseinde draaglijk te maken. 

Bij de invoering van de euthanasiewet in 2002 probeerden de bisschoppenconferentie en de katholieke zorginstellingen de filter in de euthanasiewet te krijgen. Dat lukte niet, maar na de invoering van de wet besloten heel wat ziekenhuizen om die toch in te voeren. Een ziekenhuis heeft namelijk het recht om een eigen medisch-ethish beleid uit te stippelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud