Kijkfiles kosten ons 1 miljard per jaar

©ANP

Op de snelwegen in ons land staat elke dag 26 kilometer kijkfile. Dat is niet alleen onnodig en ergerlijk, maar ook gevaarlijk én duur.

Onze economie loopt er jaarlijks zo'n miljard euro door mis, becijferde het verkeersveiligheidsinstituut Vias. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

16%
Ongevallen door kijkfiles
Amerikaans onderzoek leert dat 16 procent van de ongevallen veroorzaakt wordt door kijkfiles.

Zodra er een ietwat ernstig ongeval gebeurt op onze snelwegen, loopt het verkeer ook aan de ándere kant van de middenberm in het honderd. Chauffeurs trappen op de rem om de ravage te monsteren en veroorzaken zo dagelijks gemiddeld 26,25 kilometer aan bijkomend fileleed.

En wellicht ook extra botsingen. Amerikaans onderzoek leert dat 16 procent van de ongevallen veroorzaakt wordt door kijkfiles. Bij ons worden daar geen cijfers over bijgehouden, maar het totale aantal 'letselongevallen na een eerder ongeval' bedraagt zo'n 530 per jaar, weet Vias. Het relatief nieuwe fenomeen waarbij ramptoeristen hun smartphone bovenhalen om foto's of filmpjes te maken, draagt daar nog toe bij.

Schermen

De oplossing die Vias naar voren schuift is om calamiteitenschermen te plaatsen om het zicht op het ongeval af te schermen. Dat zou de kijktijd doen afnemen van 12 tot 4 seconden.

Dergelijke schermen zijn al ruim vijf jaar geleden aangekocht door de Vlaamse overheid, maar sindsdien liggen ze ongebruikt in de kazernes van de civiele bescherming. De federale wegpolitie gaf nog nooit de opdracht ze te plaatsen. 'Behalve bij grote rampen loont het niet de moeite ze ter plaatse te laten brengen en ze te laten opstellen', klinkt het daar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud