Kinderen Syriëstrijders toch niet verplicht naar België

Het Brusselse hof van beroep oordeelt dat de overheid niet verplicht kan worden mensen terug te halen. Niet de Vlaamse Syriëstrijders zelf, maar ook niet hun kinderen. ©AFP

De Belgische staat is toch niet verplicht om zes kinderen van Vlaamse IS-strijders te repatriëren en moet geen dwangsommen betalen. Dat schrijft De Standaard.

In december oordeelde de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel dat de overheid tien kinderen van Vlaamse Syriëstrijders zo snel mogelijk moest repatriëren. De kinderen, toen tussen zes maanden en zeven jaar oud, zaten vast in kampen in het noorden van Syrië.

De rechtbank oordeelde dat België de kinderen identiteits- en reisdocumenten moest bezorgen. Per dag dat ons land dat niet deed, zou de staat per kind een dwangsom van 5.000 euro moeten betalen. Na tien maanden ging het al om miljoenen euro's. Inmiddels gaat het nog om zes kinderen omdat een Syriëstrijdster in juni op eigen kracht is teruggekeerd met haar vier kinderen.

De Belgische staat tekende beroep aan tegen de veroordeling. Het Brusselse hof van beroep oordeelt nu dat de overheid niet verplicht kan worden mensen terug te halen. Niet de Syriëstrijders zelf, maar ook niet hun kinderen.

Afstamming

Een van de argumenten is dat de afstamming van de kinderen niet aangetoond kan worden. De kinderen zijn geboren in Syrië en er is geen DNA-onderzoek dat aantoont dat het kinderen van Belgen zijn.

De advocaten van de betrokken families willen eerst het arrest bestuderen. Daarna beslissen ze of ze naar het Hof van Cassatie stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud