Advertentie

Kitir trekt 4,5 miljoen euro extra uit voor Palestijnse vluchtelingen

Minister Meryame Kitir bezocht maandag een Palestijns vluchtelingenkamp in Jordanië. ©BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir maakt 3,5 miljoen euro vrij voor onderwijsprojecten in noodsituaties en 1 miljoen euro voor financiële bijstand aan de meest kwetsbare Palestijnse vluchtelingen.

Kitir (Vooruit) maakt 4,5 miljoen euro extra vrij voor UNWRA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Dat heeft ze maandag aangekondigd op haar eerste buitenlandse missie als minister van Ontwikkelingssamenwerking in Jordanië en Libanon.

Kitir bezocht maandag onder meer een vaccinatiecentrum, een meisjesschool en een gezondheidscentrum in Baqa’a, het grootste vluchtelingenkamp van Jordanië. In het kamp op zo’n 20 kilometer van de Jordaanse hoofdstad Amman leven zo’n 129.000 Palestijnse vluchtelingen, vaak in moeilijke omstandigheden. Velen van hen wonen al tientallen jaren in het kamp, maar maken nog steeds geen aanspraak op de Jordaanse nationaliteit, waardoor ze niet mogen stemmen, geen huis mogen kopen en geen officiële job mogen uitoefenen.  

Onderwijs

Alles begint met onderwijs. Voor deze generatie kinderen en jongeren is het de enige uitweg.
Meryame Kitir
Minister van Ontwikkelingssamenwerking

Volgens Kitir is onderwijs een belangrijke hefboom om de Palestijnse vluchtelingen te versterken. Daarom wil ze, naast de 7 miljoen structurele steun die België voor UNWRA uittrekt, 3,5 miljoen extra investeren in onderwijsprojecten in noodsituaties en 1 miljoen in een programma voor dringende financiële bijstand aan vluchtelingen die onder de armoedegrens leven. ‘Alles begint met onderwijs’, zei Kitir. ‘Voor deze generatie kinderen en jongeren is het de enige uitweg.’

Die uitweg was de voorbije maanden afgesloten. Door de covidpandemie bleven de UNWRA-scholen 18 maanden toe. Veel vluchtelingenkinderen werden de straat op gestuurd om te werken of ze werden uitgehuwelijkt.

Jordanië vangt bijna 2,3 miljoen Palestijnen op. De afgelopen tien jaar kwamen daar nog eens 650.000 geregistreerde Syrische vluchtelingen bovenop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud