'Klimaatboodschap bij sommige politici nog niet aangekomen'

In Den Haag spijbelen duizenden jongeren om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. ©ANP

Voor het eerst komen ook de Nederlandse scholieren op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. In België ligt het zwaartepunt in Leuven.

Deze donderdag wordt opnieuw gespijbeld voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Op het Ladeuzeplein in Leuven telt de politie donderdagmiddag 11.000 betogers. Alle secundaire scholen in Leuven steunen de betoging. Het zwaartepunt van de acties van de betogende jongeren ligt in Leuven, nadat Brussel de voorbije weken centraal stond. Er is ook een delegatie van Franstalige scholieren naar Leuven gekomen. De jongeren zingen onder meer het nummer 'Iedereen is van de wereld' van The Scene.  

De betoging in Leuven trekt ruim 10.000 deelnemers. ©Photo News

'Onze boodschap is bij sommige politici nog steeds niet aangekomen', zei activiste Anuna De Wever tijdens haar toespraak op het Leuvense Ladeuzeplein. 'We zullen echter blijven vechten tot we gehoord worden.'

In Brussel betogen zowat 5.000 mensen. In Kortrijk gaat het om 1.000 jongeren. In Antwerpen werden er 600 geteld, en in Hasselt 500. Samen met nog wat kleinere initiatieven elders, kwamen in Vlaanderen zo'n 20.000 scholieren en studenten op straat. In Wallonië gaat het onder meer om Luik, Bergen en Aarlen. 

'Niet leuk'

Het was niet leuk Joke Schauvliege zo verdrietig te zien.
Anuna De Wever
Organistor klimaatbetogingen

De Wever vond het ontslag van Joke Schauvliege (CD&V) als minister van Omgeving niet nodig. Dat zei ze voor de start van de betoging in Leuven. 'Het was niet leuk haar zo verdrietig te zien. Ik hoop dat het debat nu weer over het beleid kan gaan.' Het ontslag was niet de bedoeling. 'We proberen een positieve boodschap van samenwerking te geven. We zijn tegen groepen die online bashen. Maar we vonden het ook niet oké dat ze gelogen heeft.'

De groep rond Anuna De Wever is al gecontacteerd door de nieuwe Vlaamse milieuminister, Koen Van den Heuvel (CD&V), 'om te bekijken wat we kunnen doen'. Dat heeft De Wever gezegd aan de regionale omroep ROBtv. Ze zei ook te weten dat de dochter van de minister 'klaarblijkelijk in Leuven aanwezig is om mee te manifesteren'. 'We verwachten meer ambitie en meer initiatief van de nieuwe minister', zei De Wever. 'Het is goed dat er met zijn komst een frisse wind waait en dat hij met nieuwe dingen kan afkomen. We hopen dat alle ministers in ons land die het klimaatbeleid uitstippelen hoge ambities tonen en dat ons land aan de voorwaarden van het in Parijs afgesloten klimaatakkoord zal voldoen.'

'Geen gelul'

Voor het eerst komen ook in Nederland scholieren op straat. In Den Haag zijn ze met duizenden samengekomen om te demonstreren. Volgens de politie ging het om meer dan 10.000 jongeren, veel meer dan verwacht. De organisatie heeft het over 15.000 demonstranten.

De leerlingen, vooral middelbare scholieren, lopen met spandoeken en borden met teksten als 'Geen gelul, uitstoot naar nul', 'Help het klimaat voordat de wereld vergaat', en 'Thinking in solutions, not in pollution'. Volgens de politie verloopt alles rustig en zijn er geen opstootjes.

Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk.

Zo’n 350 Nederlandse wetenschappers dragen de actie een warm hart toe. In een open brief in de krant Trouw betuigen ze hun steun aan de klimaatspijbelaars. 'Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk', schrijven ze.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud