Advertentie
Advertentie

Klopjacht op overlevende dader

©AFP

De Franse politie is nog op zoek naar Salah Abdeslam, die betrokken zou zijn bij de aanslagen in Parijs van vrijdag.

Ondanks een reeks arrestaties, onder meer in Brussel, zijn nog niet alle betrokkenen van de aanslagen in Parijs vrijdag opgepakt. Dat maakt de Franse politie bekend.

De verdachte is geboren in Brussel. Het gaat om Salah Abdeslam, de broer van de 31-jarige Brahim die zich vrijdagavond opblies voor een café aan de Boulevard Voltaire.

Hij werd zaterdagochtend om 9.10 uur bij een routinecontrole gecontroleerd in het Noord-Franse Cambrai op autosnelweg A2 richting Brussel. Hij mocht toen doorrijden, maar het voertuig werd in de late namiddag onderschept in Sint-Jans-Molenbeek.

Huurauto's

In Brussel werden eerder zaterdagnamiddag en -avond al zeven verdachten opgepakt. Het onderzoek moet uitwijzen of de zeven effectief betrokken waren bij de aanslagen. Een aantal van hen kan de komende uren voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

Een van de in Brussel gearresteerde verdachten is een persoon die vorige week in het Brusselse twee voertuigen heeft gehuurd die in Parijs werden teruggevonden. De ene werd na de aanslagen aangetroffen in de buurt van de Bataclan, de concertzaal waar de aanslagen werden gepleegd, de andere nabij het bekende kerkhof Père-Lachaise.

Vijf terroristen geïdentificeerd

Salah Abdeslam is dus nog voortvluchtig. Zes andere terroristen bliezen zichzelf op:

  • Samy Amimour (28) werd al twee jaar internationaal gezocht. Sinds 2012 was hij bekend bij de antiterrorismecel van de Franse justitie.
  • Ahmad al-Mohammed (25). Zijn vingerafdrukken zijn in oktober in Griekenland opgenomen omdat hij kennelijk als vluchteling was aangekomen. Hij blies zichzelf op bij het Stade de France en had een Syrisch paspoort bij zich. De authenticiteit van dat paspoort moet wel nog geverifieerd worden.
  • Bilal Hadfi (20), één van de zelfmoordterroristen aan het Stade de France. Hij woonde in Brussel.
  • Omar Ismael Mostefaï (29), één van de drie daders in de concertzaal Bataclan.
  • Brahim Abdeslam (31), die zich opblies voor een café aan de Boulevard Voltaire. De Fransman die in Molenbeek woonde, maakte hoogstwaarschijnlijk deel uit van de derde terroristencel die de aanslagen in het oosten van Parijs uitvoerde.

    Brahim is de broer van Salah Abdeslam, de enige overlevende dader waarnaar een klopjacht aan de gang is.

Het Franse en Belgische gerecht werken actief samen. Om de informatie-uitwisseling nog vlotter te laten verlopen, werd inmiddels een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht. Franse onderzoekers bevinden zich in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud