Koen Schoors in cockpit federale investeringsmaatschappij

Professor Koen Schoors wordt ondervoorzitter van de FPIM, het vehikel waarmee de regering het relanceplan in de praktijk wil brengen,. ©Frank Toussaint

De Vivaldi-partijen zijn stilaan klaar met het invullen van de mandaten die ze hebben binnengehaald. Groen benoemt professor Koen Schoors (UGent) tot ondervoorzitter van de federale participatiemaatschappij FPIM.

De benoemingscarrousel draait weer op volle toeren. Nadat de regering-De Croo in maart een akkoord had bereikt over de verdeling van tientallen bestuursmandaten bij de overheidsbedrijven, worden daar nu almaar meer namen op gekleefd. We berichtten eerder deze week dat Groen zijn gewezen voorzitter Wouter Van Besien benoemt als bestuurder bij de NMBS, waar de Ecolo’er Thibaut Georgin de nieuwe voorzitter wordt.

Georges-Louis Bouchez gaat er prat op dat de MR kiest voor 'verjonging, vervrouwelijking, diversiteit en competentie'. Jean-Claude Fontinoy pastte daar niet meer in.

Op het kernkabinet van donderdagavond dropt Groen-vicepremier Petra De Sutter nog een nieuwe naam. De bekende econoom Koen Schoors (UGent) komt als onafhankelijk expert in de cockpit van de federale investerings- en participatiemaatschappij FPIM, waar hij de Nederlandstalige ondervoorzitter wordt. FPIM is het vehikel waarmee de regering het relanceplan in de praktijk wil brengen, onder andere via de oprichting van een transformatiefonds.

Skeyes en Nationale Loterij

Ook de Franstalige liberalen zijn klaar met hun huiswerk. Laurent Vrijdaghs, de topman van de Regie der Gebouwen, wordt voorzitter van de luchtverkeersleider Skeyes. De jonge Geraldine Demaret, de adjunct-kabinetschef van minister David Clarinval, gaat de raad van bestuur van de Nationale Loterij leiden.

Voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat er prat op dat hij voor het invullen van de MR-mandaten kiest voor ‘verjonging, vervrouwelijking, diversiteit en competentie’. De omstreden Jean-Claude Fontinoy, die moest vertrekken als voorzitter van de NMBS, pastte niet meer in dat plaatje. De MR benoemt ook Ibrahim Ouassari van het Brusselse project Molengeek tot bestuurder bij Proximus en de jonge advocaat Jolan Vereecke bij Brussels Airport. Olivier Henin, de gewezen financieel directeur van de NMBS, wordt de Franstalige ondervoorzitter van FPIM.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud