Advertentie

Koning Filip, keizer van de goeie pr

Delphine en koning Philip. ©Koninklijk Paleis / Palais Royal

Hij ontving Tom Van Grieken, hij betuigde spijt voor de wandaden in Congo en met een menselijk gebaar zet hij nu een punt achter de pijnlijke Delphine-saga. Koning Filip raakt alle juiste snaren.

Een foto van een informele ontmoeting tussen twee mensen die bij nader inzien goed op elkaar lijken: meer heeft het koninklijk paleis niet nodig om een geschiedenis van twintig jaar schandaal, tristesse en nationaal gedeelde kwaadheid proper af te sluiten. 'Een warme ontmoeting', noemen Filip en zijn halfzus Delphine het, een die smaakt naar meer. 'Deze band zal zich voort in familieverband ontwikkelen.' En meer moet daar niet worden aan toegevoegd. Knap communicatiewerk.

En zeggen dat Filip jarenlang werd afgeschilderd als het starre, kille, onhandige en onbekwame element in de koninklijke familie. Een slechtere versie dus van zijn oom Boudewijn en van zijn sympathieke, goedlachse vader Albert. Draait dat even anders uit. De affaire-Delphine deed Albert bij veel landgenoten van zijn voetstuk tuimelen. De starheid waarmee de werkelijkheid onder de mat werd geveegd en de hardheid waarmee Delphine jarenlang van het kastje naar de muur werd gestuurd kostten de oude vorst zijn moreel gezag. Een gezag dat ook al aangetast was na de formatiecrisis van 2010, toen de koning er door de N-VA van beschuldigd werd dat hij Bart De Wever te weinig kansen had gegeven om een regering te vormen.

Filip is erin geslaagd zijn huis niet langer het constante voorwerp van spot, ergernis en woede te laten zijn. Dat is al heel wat.

Filip, van wie verwacht werd dat hij nog veel meer brokken zou maken, rijdt sinds zijn aanstelling in 2013 een ander parcours. Van een gesloten huis, waar 'geen commentaar' het vaakst gehoorde antwoord op vragen was, veranderde het paleis in een instelling met een moderne communicatie, waarbij journalisten al eens iets 'off the record' kunnen rapen. Het paleis maakte onder Filip ook zijn intrede op de sociale media. De uitstraling van koningin Mathilde en de perfecte tweetaligheid van kroonprinses Elisabeth bezorgden de koninklijke familie een moderner imago.

Taboe gesloopt

Dat Filip in zijn eerste jaren als vorst en bij zijn eerste formatie - die van 2014 - geen fouten maakte, werd lang toegeschreven aan het feit dat hij begeleid werd door de topdiplomaat Frans Vandaele. Toen Vandaele in 2017 afzwaaide en vervangen werd door Vincent Houssiaux - een ex-kabinetschef van Koen Geens (CD&V) die het imago heeft van een wat verstrooide professor - werd opnieuw gevreesd dat het fout zou lopen. Maar na de verkiezingen van 2019 sloopte Filip opnieuw een taboe door Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken - de grote winnaar - op het paleis te ontvangen. Het was een daad die hem in Franstalig België kritiek opleverde, maar in Vlaanderen goed begrepen werd.

Over de rol van het Paleis in de formatiecrisis van 2019, die pas een maand geleden eindigde, valt wel iets te zeggen. Voor het eerst speelden Filip en zijn entourage een vrij politieke rol op een aantal cruciale momenten. Meermaals viel bij onderhandelaars te horen dat het paleis de voorkeur gaf aan een coalitie rond de PS en de N-VA, voor de stabiliteit van het land. Maar niemand heeft ooit geroepen dat het Paleis zijn deel had in het aanslepen van de regeringsvorming.

Populair

Maakt Filip de monarchie weer populair? In een tijdperk waarin 43 procent van de Vlamingen op Vlaams-nationalisten stemt, lijkt dat een wat vergezochte conclusie. Maar hij is er met goeie pr alleszins in geslaagd zijn huis niet langer het voorwerp te laten zijn van permanente spot, ergernis en boosheid. Ook politieke aanvallen regent het niet meer. De dagen dat N-VA'ers de monarchie zaten te bestoken, liggen al even achter ons.

Dat hij onlangs als eerste Belgische koning zijn diepste spijt betuigde voor de wandaden in Congo, was een symbolische geste waarmee hij opnieuw veel goedmaakte. De uitgestoken hand naar zijn halfzus Delphine toont een menselijke kant, die zijn vader in deze pijnlijke kwestie niet toonde. Dat is al heel wat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud