Koning Filip maant regeringsonderhandelaars tot spoed aan

Koning Filip. ©ANP

Volgens de koning is dringend actie nodig om uitdagingen als het klimaat, armoede, werkgelegenheid en migratie aan te pakken.

In zijn jaarlijkse toespraak voor de Nationale Feestdag heeft koning Filip de Belgische politici opgeroepen snel een nieuwe regering te vormen. De koning erkende dat dat geen gemakkelijke opdracht wordt, maar hij noemde het ook niet onmogelijk.

'Ik heb begrip voor de beperkingen waar onze politieke leiders rekening mee moeten houden. Maar de vele uitdagingen zijn van die aard, dat ze snel moeten worden aangepakt, met moed en vastberadenheid. Ze zijn zo met elkaar verweven, dat ze een intense samenwerking vergen', zei hij.

De koning benadrukte dat veel Belgen bezorgd zijn over thema's als werkgelegenheid, klimaat, armoede en migratie. Volgens hem kunnen die uitdagingen pas aangepakt worden als alle politieke niveaus samenwerken.

'Verscheidenheid is onze kracht'

Hij brak een lans voor 'een open en echte dialoog'. 'Dat betekent dat je de ander wilt begrijpen in zijn overtuigingen en zijn keuzes, zelfs als je het daar niet mee eens bent. Een echte dialoog ziet de complexiteit onder ogen, houdt van nuancering en streeft naar complementariteit.'

Onze verscheidenheid en complementariteit zijn onze kracht. We mogen er trots op zijn.
Koning Filip

De koning erkende dat ons land divers is, maar volgens hem is dat juist een sterkte. 'Onze verscheidenheid en complementariteit zijn onze kracht. Zo staan we internationaal bekend en zo rekent men ook op ons', zei hij. 'Misschien beseffen wij dat onvoldoende. Het is onze eigenheid. We mogen er trots op zijn.'

De Nationale Feestdag dreigt dit jaar eentje in mineur te worden. Twee maanden na de verkiezingen is nog volstrekt onduidelijk hoe een federale regering gevormd kan worden. Vlaanderen, dat naar rechts is opgeschoven, en Wallonië, dat linkser dan ooit is, lijken politiek onverzoenbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud