Koning vraagt Lachaert en Rousseau voort te doen

Egbert Lachaert (links) en Conner Rousseau (rechts) zijn er nog niet uit hoe het voort moet. ©REUTERS

De koning heeft het ontslag van de preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau geweigerd en hen gevraagd hun werkzaamheden voort te zetten. De koning vraagt alle betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen. De preformateurs brengen ten laatste op woensdag 23 september opnieuw verslag uit.

Het was in grote chaos dat de preformateurs verslag gingen uitbrengen bij de koning, want niemand weet nog hoe het verder moet. In Vivaldi-kringen was te horen dat Lachaert en Rousseau daarom ook hun ontslag zouden aanbieden, maar tegelijk werd ervan uitgegaan dat er zeker voor Lachaert geen weg terug is en dat hij toch verder zou werken aan een vierkleurencoalitie van liberalen, socialisten, groenen en CD&V.

De koning heeft het ontslag dan ook geweigerd en laat Lachaert verlengingen spelen. Of ook Rousseau nog mee zou doen, was nog maar de vraag. De sp.a-voorzitter gooide na afloop van zijn partijnbestuur de deur dicht voor de Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur (MR). 'Zonder de MR voortdoen, of het stopt hier', klonk het na afloop van het partijbureau. Maar de koning heeft ook Rousseau gevraagd om verder te werken.

En zo redt het paleis Vivaldi, op een moment dat een Vivaldi-coalitie aan een zijden draadje hing. Lachaert deed al heel de dag pogingen om het vertrouwen te herstellen, maar daar was meer tijd voor nodig. Want uiteindelijk is iedereen de voorzitter van de Franstalige liberalen, Georges-Louis Bouchez, ook echt beu, maar wil niemand de zwartepiet krijgen voor het mislukken van Vivaldi.

Iedereen is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez echt beu, maar niemand wil de zwartepiet krijgen voor het mislukken van Vivaldi.

Open VLD-voorzitter Lachaert was ook zelf 'not amused' dat werd gezegd dat hij moest kiezen: 'de MR laten vallen of verkiezingen'. Dat zou twee keer een politieke catastrofe zijn voor de Vlaamse liberalen, die dan van de hemel in de hel zouden belanden. Want met Alexander De Croo hebben ze een goede kanshebber voor de Wetstraat 16, als Vivaldi doorgaat.

De verwachting is daarom dat Vivaldi uiteindelijk zal worden gereanimeerd, omdat er weinig of geen aantrekkelijke alternatieven zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud