Advertentie

Kortgeding om CovidScan-app op te schorten

©BELGA

Bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg is een kortgeding aangespannen over de CovidScan-app, die het mogelijk maakt Covid-19-certificaten digitaal te lezen en hun geldigheid na te gaan. Dat schrijft Le Soir donderdag.

De klacht is ingediend door Charta21, een vereniging die tijdens de lockdown is opgericht en die voornamelijk advocaten verenigt. Ze stelt zich ten dienste van de bescherming van fundamentele rechten in het algemeen en het privéleven in het bijzonder.

De actie wil een einde maken aan inbreuken op de GDPR-privacywetgeving en wil voorkomen dat persoonlijke gegevens van gevaccineerde mensen uitlekken. 

Het kortgeding is gericht tegen eHealth, het platform dat de uitwisseling van gezondheidsdata organiseert. Topambtenaar Frank Robben staat er aan het hoofd.

De klacht van Charta21 is ontvankelijk verklaard. De pleidooien zouden vrijdag moeten plaatsvinden. 

Vorige week meldde de Gegevensbeschermingsautoriteit dat bij het valideren en lezen van Covid Safe Tickets via de CovidScan-applicatie sprake is van een mogelijk beveiligingslek.

Het Covid Safe Ticket werd in het leven geroepen als een extra drempel tegen de verspreiding van het coronavirus. Het idee is dat u met een app kunt aantonen dat u ofwel dubbel bent gevaccineerd, ofwel recent hersteld van covid, ofwel een recente negatieve PCR-test hebt ondergaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud