Advertentie
Advertentie

Krater van 50 miljoen euro bij veiligheidsnetwerk

©Thomas De Boever

Astrid, de telecomoperator van alle politie-, brandweer-, hulp- en andere veiligheidsdiensten in België, heeft vorig jaar al 50 miljoen euro verlies opgestapeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van Astrid, bevestigt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries aan De Tijd. De voorbije regeringen hebben nagelaten 85 miljoen euro toe te kennen aan de telecomoperator van de veiligheidsdiensten.

Het belang van telecombedrijf Astrid valt niet te onderschatten. Politiemensen, brandweerlui, hulpverleners, militairen, inlichtingenofficieren en nog andere belangrijke veiligheidsberoepen zijn met ruim 69.000 communicatieterminals allemaal aangesloten op de netwerken van Astrid. Het bedrijf is volledig in handen van de Belgische staat.

Maar het nieuwe jaarverslag van Astrid over 2014, dat volgende week op de algemene vergadering van het bedrijf wordt besproken, is onheilspellend. Sinds 2009 hebben de voorbije regeringen de afgesproken subsidies en dotaties gewoonweg niet betaald. Daardoor is er al 85 miljoen euro aan vorderingen op de Belgische staat. En die ‘structurele onderfinanciering’ in ons Belgische veiligheidsnetwerk zal eind dit jaar oplopen tot 117 miljoen euro, verwachten ze bij Astrid.

Door de misgelopen budgetten heeft Astrid het voorbije jaar nog maar eens voor 16,8 miljoen euro in het rood is geaan en het opgestapelde verlies al 50,8 miljoen bedraagt.

112

De verwaarlozing door de voorbije regeringen mag ook blijken uit het feit dat het laatste beheerscontract met Astrid al dateert van 2005 en eigenlijk na vijf jaar vernieuwd moest worden. In zijn jaarverslag meldt Astrid dat ‘een mogelijke ramp is vermeden’ doordat de raad van bestuur van Astrid bij gebrek aan richtlijnen van de regering dan maar zelf knopen heeft doorgehakt, zoals apparatuur die al in 1998 was aangekocht en dringend aan vernieuwing toe was. De biepertoestellen waren zelfs ‘end of life’ en moesten al lang vervangen worden. Astrid kon niet opnieuw met lede ogen toekijken dat de regering niet thuis gaf.

Maar voor andere belangrijke projecten, zoals het ‘platform 112’ voor de vernieuwde meldkamers voor noodoproepen, tast Astrid nog altijd in het duister over zijn rol. Vooral de vorige minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) krijgt daarvoor een veeg uit de pan: een flagrant gebrek aan visie, de migratie van de 112-centrales is gestopt zonder formele beslissing en op verschillend eplaatsen zitten de geleverde werkstations nog altijd in hun oorspronkelijke verpakking bij gebrek aan richtlijnen.

De huidige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) erkent via zijn woordvoerder dat ‘de zuurstof is weggenomen bij Astrid’. ‘Dat is een erfenis uit het verleden, maar wij willen dit nest opkuisen. Want Astrid is een innovatief bedrijf.’ Jambon laat weten dat hij eind dit jaar met een nieuw bedrijfsplan orde op zaken wil stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud