Kritiek op achterpoortjes in geplande gokwet

Gokken gebeurt almaar vaker online. ©ANP

Nieuwe wetgeving moet de praktijk van gokbedrijven legaliseren om online alle mogelijke vormen van weddenschappen aan te bieden. De regularisering botst op weerstand.

Het parlement bespreekt dinsdag in de commissie-Justitie een pakket nieuwe regelgeving rond gokken. Er worden echter serieuze kanttekeningen geplaatst bij enkele geplande bepalingen, leert een recent advies van de Nationale Loterij aan het parlement en de twee bevoegde ministers Koen Geens (CD&V, Justitie) en Sophie Wilmès (MR, Loterij). De Tijd kon het advies inkijken.

Gokbedrijven als Unibet bieden op hun websites een combinatie van weddenschappen aan. Dat gaat van sportgokken over dobbel- en casinospelen tot poker. Het Grondwettelijk Hof heeft daar de voorbije jaren in meerdere arresten kanttekeningen bij geplaatst. Uit die arresten blijkt volgens de Nationale Loterij duidelijk dat het zomaar combineren van licenties - bedrijven moeten voor verschillende types kansspelen en extra online aanbod telkens vergunningen aanvragen - juridisch niet koosjer is.

‘Het Grondwettelijk Hof liet verstaan dat de praktijk nadelig is voor de bescherming van de speler’, luidt het. Daarom kant de Loterij zich tegen de plannen om de praktijk van het gecombineerde online gokaanbod te regulariseren. Ze vreest dat spelers nog meer blootgesteld worden aan de meest verslavende varianten van kansspelen.

Gokken in dagbladhandels

Een ander zorgenkind zijn de nieuwe regels voor gokken in dagbladhandels. Die mogen nu maximaal vier automaten plaatsen als ze over een vergunning van het type F2 beschikken. Maar de nieuwe regels laten de combinatie van meerdere vergunningen van dat type op één locatie toe.

De vrees is dat die versoepeling de onlangs ingevoerde limiet van 600 fysieke wedkantoren in heel het land dode letter maakt. Het biedt een achterpoortje om dat plafond te omzeilen en met een simpele vergunning van dagbladhandelaar te opereren als een volbloed gokpaleis, luidt de redenering van de Loterij.

Wildgroei goksector

De nieuwe gokregels moeten het sluitstuk vormen van een hele batterij wetgeving die de wildgroei van de goksector aan banden moet leggen. De bedoeling was tegen eind 2018 alles erdoor te krijgen, maar dat liep vertraging op. Het werd een drietrapsraket, met een pakket dat vandaag al in werking is, een tweede dat in juni dit jaar van kracht wordt, en een derde dat vandaag in principe in het parlement goedgekeurd wordt.

Het gaat onder meer om een aanscherping van de regels rond reclame, meer controle op slotmachines in cafés en extra maatregelen om te vermijden dat minderjarigen op gokautomaten kunnen. Alles was vorig jaar al goedgekeurd door de regering, die nadien wel viel. Het advies van de Loterij spitst zich toe op de aanpassingen die sindsdien nog zijn gebeurd aan het regeringsontwerp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud