Advertentie

Kwart Belgische pluimveesector plat door fipronil

Denis Ducarme (MR) is nog maar net minister van Landbouw. Hij verving Willy Borsus, die Waals minister-president werd. ©Photo News

België onderzoekt 57 pluimveebedrijven in ons land op de mogelijke besmetting met het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil.

Dat meldt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR).

Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit het Nederlandse Barneveld dat een antiluizenmiddel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten. De producten van die bedrijven worden nu geweerd van de markt om de consumenten te beschermen, aldus de minister.

De economische schade van de eiercrisis dreigt daarmee ook in ons land op te lopen. Er zijn 210 Belgische pluimveebedrijven, waarvan goed een kwart geblokkeerd is voor onderzoek. Vrijdag waarschuwde de Belgische pluimveefederatie al dat dat tot faillissementen zal leiden. Een herstart laat vaak weken op zich wachten.

Omstandig verslag

Minister Ducarme heeft aan het federaal voedselagentschap FAVV 'een omstandig verslag' gevraagd over de acties die het heeft ondernomen rond de eiercrisis. 

Toxicoloog Jan Tytgat is gerustgesteld door de communicatie van ministers Denis Ducarme (MR) en Maggie De Block (Open Vld) over de fipronil-concentraties aangetroffen in Belgische eieren.

Volgens de ministers lagen die steeds minstens tien keer lager dan de strenge Europese norm. Tytgat rekent voor dat iemand van 70 kg dus per 24 uur een vijftiental eieren kan eten alvorens - door de fipronil - mogelijk gezondheidsproblemen te krijgen. Voor een kind van 23 kg gaat het nog steeds om vijf eieren.

Tytgat riep het federaal voedselagentschap FAVV zaterdag nog op om de staalnames bekend te maken.

Tytgat benadrukt dat hij nooit getwijfeld heeft aan de beoordeling van het FAVV over de impact op de volksgezondheid. 'Maar
was dit enkele dagen eerder al gecommuniceerd, dan hadden we dat veel sneller kunnen vertalen naar een duidelijke boodschap
voor de mensen'.

 De fipronilcrisis dijt de jongste dagen alsmaar verder uit. Nu is uitgelekt dat het FAVV al in juni op de hoogte was van de aanwezigheid van het insecticide in eieren maar daarover toen niet communiceerde, eist de oppositie duidelijkheid.

Ook vanuit de buurlanden zwelt de kritiek aan: de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt wil maandag een onderhoud met zijn Belgische collega.

Ducarme, die nog maar sinds eind juli minister is nadat zijn voorganger Willy Borsus minister-president van de Waalse regering is geworden, zette gisteren de puntjes op de i. 'Transparantie en het voorzorgsprincipe zijn prioritair', klonk het, en dus werd het FAVV om meer uitleg gevraagd. De minister verbindt zich ertoe 'de grootst mogelijke klaarheid te scheppen.'

Volksgezondheid

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) volgen het dossier van nabij op. De Block beklemtoont dat de analyses die tot nu toe uitgevoerd zijn op eieren geproduceerd in België aangeven dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid.

'De informatie die het FAVV tot nog toe aan de minister bezorgde, betreft 80 procent van de verdachte bedrijven die eieren voor consumptie produceren', klinkt het. 'De analyses van deze eieren tonen een aanwezigheid aan die ver onder de zeer strenge Europese normen ligt (tien keer minder), in tegenstelling tot Nederland, waar diverse resultaten de Europese drempels overschrijden.'

De volledige resultaten worden deze week verwacht. Het FAVV moet die resultaten 'zo snel mogelijk in detail bekendmaken', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud