Laagste aantal langdurig werklozen in 14 jaar

In Wallonië slonk de langdurige werkloosheid vorig jaar met 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. ©BELGAIMAGE

Het aantal werklozen dat langer dan twee jaar van een uitkering leeft, is vorig jaar gedaald tot het laagste niveau in zeker 14 jaar.

Dat blijkt uit de werkloosheidsstatistieken die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) maandag publiceerde.

Ons land telde vorig jaar gemiddeld 177.000 mensen die langer dan twee jaar een werkloosheidsuitkering genoten, maar van wie de RVA wel nog verwacht dat ze werk zoeken. Dat zijn 13 procent minder langdurig werklozen in vijf jaar. Op het hoogtepunt in 2005 waren meer dan 250.000 mensen langer dan twee jaar werkloos.

177.000
werklozen
Ons land telde vorig jaar gemiddeld 177.000 mensen die langer dan twee jaar een werkloosheidsuitkering genoten, maar van wie de RVA wel nog verwacht dat ze werk zoeken.

De daling van de langdurige werkloosheid is belangrijk omdat het gaat om een grote groep veelal laaggeschoolden die zeer moeilijk aan werk geraakt. Voor net niet de helft van alle uitkeringsgerechtigde werkzoekenden duurt het langer dan twee jaar om een job te vinden.

Waalse inhaalbeweging

De langdurige werkloosheid loopt vooral terug in Wallonië. Het aantal langdurig werklozen lag er in december 6 procent lager dan het jaar voordien. Vlaanderen kende een kleine stijging (+0,5%), in Brussel nam het aantal langdurig werklozen met 6,6 procent toe.

Voor Wallonië, historisch de regio met het grootste probleem van langdurige werkloosheid, is het een inhaalbeweging. Vlaanderen telde eind vorig jaar 63.000 langdurig werklozen, in Wallonië waren er 72.000.

Dankzij de aantrekkende jobmotor daalt de werkloosheid in haar geheel. De RVA telde vorig jaar gemiddeld 487.000 werklozen. Dat zijn er 45.000 minder dan in 2016. Voor het eerst deze eeuw zakte het aantal werklozen onder het half miljoen. Van die 487.000 mensen met een werkloosheidsuitkering moet driekwart op zoek naar werk. De overige 114.000 werklozen zijn daarvan vrijgesteld. Het gaat dan om een groot deel van de 84.000 bruggepensioneerden en om oudere werklozen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud