'Laat euthanasie toe bij dementen'

©Dieter Telemans

Terwijl het debat over de uitbreiding van abortus nog volop woedt, snijdt Open VLD een nieuwe ethische discussie aan.

De partij dient in de Kamer een wetsvoorstel in om euthanasie bij wilsonbekwamen mogelijk te maken. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen donderdag.

Vandaag is euthanasie alleen mogelijk bij mensen die nog bij hun volle verstand zijn. Als ze vooraf een wilsverklaring hebben opgesteld, kan het ook als ze zich in een onomkeerbaar coma bevinden. 'Maar wie zo'n wilsverklaring heeft opgesteld en nadien dement wordt, heeft geen recht op euthanasie', zegt Open VLD-Kamerlid Robby De Caluwé. 'Dat leidt tot schrijnende situaties.'

Zijn partij dient daarom een wetsvoorstel in om de wilsverklaring ook te laten gelden voor mensen die wilsonbekwaam worden door bijvoorbeeld dementie, hersenbloedingen of -tumoren of parkinson.

Petitie

Professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans (VUB) pleit daar al lang voor. De petitie die hij vorig jaar lanceerde, is meer dan 65.000 keer ondertekend. Naast kopstukken van Open VLD ondertekenden ook politici van sp.a, Groen en PVDA zijn petitie al. Nu er geen volwaardige regering meer is, zien de liberalen hun kans dit voorstel er via een wisselmeerderheid door te duwen, zonder CD&V.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet vorige maand ook al een ballonnetje op over euthanasie bij 'voltooid leven', maar dat kon zowel in het politieke milieu als bij experts op weinig bijval rekenen.  'Niet alleen bij ondraaglijk lijden, maar ook als je leven af is, moet je er een punt achter kunnen zetten als je er zelf uitdrukkelijk, vrijwillig, onafhankelijk en duurzaam om vraagt', schreef Rutten in een opiniestuk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud