'Laat uitzendarbeid toe bij overheid'

Herwig Muyldermans, de topman van Federgon, pleit voor het toelaten van uitzendarbeid bij de overheid. ©Photo News

De werkgevers in de uitzendsector willen dat de Vlaamse en de federale regering snel uitzendarbeid toelaten bij de overheid.

In de uitzendsector werden vorig jaar 177 miljoen uur aan uitzendarbeid gepresteerd. Dat is een stijging van 9 procent tegenover 2013. Federgon, de betrokken werkgeversorganisatie, waarschuwt evenwel voor optimisme. ‘Er worden nog altijd 5 procent minder uren gepresteerd dan voor de crisis’, zegt onderzoeksdirecteur Paul Verschueren.

De verbeterde economische conjunctuur doet de uitzendsector deugd. ‘Maar om sterker te groeien en om mensen aan het werk te kunnen zetten, zou het goed zijn dat de overheid enkele beloftes inlost’, zegt Herwig Muyldermans, de topman van Federgon.

Publieke sector

Zowel de Vlaamse als de federale regering heeft beloofd uitzendwerk bij de overheid toe te staan. Vooralsnog is dat enkel toegestaan bij de vervanging van een contractuele ambtenaar. ‘Als de beperkingen wegvallen, kan het aantal gepresteerde uren in de sector met 2 procent toenemen’, klinkt het bij Federgon.

Hoewel vooral jongeren aan de slag zijn met een uitzendbaan, zitten er ook steeds meer oudere werknemers in het systeem. In 2014 was 15 procent van de uitzendwerkers ouder dan 45 jaar. Dat zijn er dubbel zo veel als tien jaar geleden. Tien procent van de uitzendwerkers is ouder dan 50 jaar.

 

Daarnaast pleit Muyldermans voor het schrappen van enkele andere belemmeringen op uitzendarbeid. Zo zijn er nog veel beperkingen in de verhuissector, de binnenscheepvaart en de havens. ‘De restricties hebben tot gevolg dat buitenlandse schippers in ons land werken met uitzendwerknemers, terwijl Belgen dat niet mogen doen.’

Bouwsector

Ook in de bouwsector was er tot in 2002 een verbod op uitzendarbeid. Sindsdien groeit de uitzendarbeid er als kool: in 2014 ging het al over meer dan 4 miljoen uren uitzendarbeid. Dat zijn er 30 procent meer dan in 2003. ‘Op een moment dat de bouwsector kreunt onder de oneerlijke concurrentie van Oost-Europese malafide bedrijven, biedt de uitzendsector een goed alternatief’, zegt Muyldermans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud