Lachaert wil niet meer instaan voor El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi. ©BELGA

Nog voor ze in beschuldiging gesteld is, duwt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi naar de uitgang. De vraag blijft waarom niemand haar losse omgang met subsidies eerder signaleerde.

'Recent heeft voorzitter Egbert Lachaert kennisgenomen van het verslag van de voorlopig bewindvoerster (van de vzw Let's Go Urban, red.). Daarin zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen, waarvan sommige onweerlegbaar lijken en niet te verzoenen zijn met de ethische standaarden die Open VLD zich als partij oplegt.'

'Uiteraard moet Sihame El Kaouakibi haar verdediging kunnen voeren voor de bevoegde instanties. De partij baseert zich vandaag op de bekende feiten en voorzitter Egbert Lachaert zal dan ook op basis van die feiten de uitsluiting als lid van Open VLD vragen aan de statutaire commissie.'

De essentie

  • Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft de statutaire commissie van de partij gevraagd om Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi uit de partij te zetten.
  • De feiten die aan het licht zijn gekomen, zijn volgens Open VLD onweerlegbaar ‘en niet te verzoenen met de ethische standaarden van de partij’.
  • Of El Kaouakibi vertrekt uit het Vlaams Parlement is volledig haar keuze.

Het persbericht dat Open VLD woensdagnamiddag uitstuurde, hing al 24 uur in de lucht. Voor Lachaert was het sinds de bewijzen van vervalste facturen duidelijk dat de manier waarop El Kaouakibi voor bijna 1 miljoen euro subsidies en giften van overheden en ondernemers naar haar eigen vennootschappen liet vloeien op geen enkele manier meer recht te praten valt, wat El Kaouakibi ook beweerde. Maar tussenalgemene verontwaardiging en het defenestreren van iemand die nog niet eens in beschuldiging is gesteld, laat staan veroordeeld, staan de principes van de rechtsstaat. Zeker bij een partij die van alle kanten het verwijt krijgt dat ze vergeten is dat ze liberaal is, vanwege de federale aanpak van de coronacrisis.

Maar de schade was al niet meer te overzien. De gedachte dat Open VLD het probleem nog jaren met zich zou meeslepen als de partij tot een gerechtelijke uitspraak wachtte, woog zwaarder door dan de verwachte oprispingen van enkele oerliberalen.

El Kaouakibi zou Open VLD dinsdag stukken tonen die de jongste aantijgingen tegenspreken. Maar van haar advocaten kwam finaal geen teken van leven meer.

El Kaouakibi wist wat boven haar hoofd hing. Dinsdag had Lachaert haar laten weten dat de druk om sancties te nemen groot was. Het geschorste Vlaams Parlementslid beloofde dat ze tegen 's avonds met stukken ging komen die haar onschuld bewezen. Maar uiteindelijk gaven haar advocaten geen teken van leven meer, waarna Lachaert de procedure begon om haar uit de partij te zetten.

Miljoenen subsidies

Het ene na het andere verhaal lekte de voorbije dagen uit over de geldstromen tussen de gesubsidieerde vzw's en privévennootschappen van El Kaouakibi. Die maken de verdediging van advocaat Johan Vande Lanotte dat het om slordigheden ging heel dun. Tijdelijk bewindvoerster Annemie Moens verwoordde het snoeihard. 'Niet meer de jongeren van het stedelijk dansproject Let's Go Urban, maar alleen het financiële gewin stond voorop.' In haar verslag zette ze vraagtekens bij 450.000 euro aan transacties tussen Let's Go Urban en de private vennootschappen.

Volgens VTM is een vijfde van 450.000 euro aan subsidies die het Digital Belgium Skills Fund in 2018 toekende aan WannaWork weggestroomd in het netwerk van El Kaouakibi.

Daar bleef het niet bij. Zo kwam mailverkeer tussen de partner van El Kaouakibi en een leverancier van een slaapkamerkast naar boven. Datdoet vermoeden dat een privé-uitgave betaald werd met geld van WeLoveBXL. Die Molenbeekse vzw stampte El Kaouakibi na de aanslagen van 22 maart 2016 uit de grond met subsidies van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Inmiddels stak de Vlaamse overheid er ook 240.000 euro in.

Volgens De Standaard zou ook geld van de vzw Let's Go Urban naar de verkiezingscampagne van El Kaouakibi gevloeid zijn. Een Nederlands bureau dat aan de dansvereniging factureerde, meldt op zijn website dat het de vormgeving ervan voor zijn rekening nam.

VTM meldde woensdagavond dat van de 450.000 euro aan subsidies die het Digital Belgium Skills Fund, opgericht door toenmalig minister voor Digitalisering en huidig premier Alexander De Croo (Open VLD), in 2018 aan het jobplatform WannaWork toekende, 89.000 euro weggestroomd is in het netwerk van El Kaouakibi. Het kabinet van De Croo laat aan De Tijd weten dat de toekenning door een externe jury gebeurde. 'Als er malversaties zijn gebeurd of middelen zijn afgewend, is dat een slag in het gezicht van alle organisaties die zich inzeten voor het versterken van de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren.'

Eerder raakte al bekend dat WannaWork, dat opgericht werd om kansarme jongeren naar werk te leiden, een obligatielening van 475.000 toekende aan JJ House, de feestzaal van El Kaouakibi en haar partner. JJ House heeft inmiddels de boeken neergelegd en WannaWork is verkocht. Bij de start van het jobplatform pompte een groep captains of industry er een half miljoen in.

Parlementszitje

De affaire is uiterst pijnlijk voor Open VLD, maar ook voor alle overheden, bedrijven en gulle gevers die steun verleenden aan de mediagenieke El Kaouakibi. De stad Antwerpen pompte de voorbije jaren 3,4 miljoen euro in de ombouw van een feestzaal op het Kiel tot Urban Center. De vraag blijft waarom niemand de losse omgang met subsidies eerder opmerkte en of de wet op de overheidsaanbestedingen wel werd toegepast bij alle aankopen van meubels en diensten. Inmiddels zijn op alle niveaus onderzoeken aan de gang.

Open VLD is nog niet verlost van de kwestie. Lachaert moet El Kaouakibi beleefd vragen haar zitje in het Vlaams Parlement op te geven, daar heeft de partij niets over te zeggen. En omdat de Antwerpse financieel in zeer vieze papieren dreigt te komen, is het maar de vraag of ze daarop ingaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud