Lage rente meevaller van 200 miljoen

Een obligatietrader. De daling van de Belgische rente is vooral te danken aan de aankoop van overheidspapier door de Nationale Bank in het kader van het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). ©Bloomberg

De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte maandag met 8 basispunten naar 0,55 procent.

De lage rente zal bij de komende begrotingscontrole een meevaller opleveren van wellicht 200 miljoen euro. Dat vernam De Tijd in regeringskringen.

De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte maandag met 8 basispunten naar 0,55 procent. Dat was vooral te danken aan de aankoop van overheidspapier door de Nationale Bank in het kader van het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Bij de opmaak van de begroting 2015 voorspelde de schatkist een tienjaarsrente van 2,01 procent.

De raming van de rentelasten door de schatkist is doorgaans gebaseerd op de verwachtingen van de markten, die een rentestijging later dit jaar voorspellen. Als de rente stabiliseert op het niveau van gisteren kan de meevaller oplopen tot 400 à 500 miljoen, berekende De Tijd.

De stimulus van de ECB doet in combinatie met de daling van de euro en de lagere olieprijs de vooruitzichten van de Belgische economie verbeteren. BNP Paribas Fortis zal zijn groeiraming voor 2015 wellicht verhogen van 0,9 naar 1,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud