Advertentie
Advertentie

Leger bestelt mondmaskers bij River Woods

Defensie heeft 18 miljoen mondmaskers besteld bij het Gentse River Woods en het Luxemburgse Avrox. ©BELGA

Het leger heeft 18 miljoen mondmaskers besteld, waarvan 3 miljoen bij het Gentse Tweeds & Cotton, de vennootschap achter het Belgische kledingmerk en de winkels River Woods.

Het leger heeft op vraag van de ministerraad een bestelling van 18 miljoen mondmaskers geplaatst bij het Belgische bedrijf Tweeds & Cotton en het Luxemburgse Avrox.

Bij Tweeds & Cotton zijn 3 miljoen mondmaskers besteld. Dat is een opsteker voor Tweeds & Cotton. De vennootschap achter het modieuze merk River Woods, opgericht en geleid door Olivier Louvrier, liet onlangs weten 24 werknemers te willen ontslaan. De coronacrisis doet het bedrijf pijn, maar nu gaat Tweeds & Cotton dus mondmaskers leveren.

De mondmaskers moeten uiterlijk op zondag 24 mei arriveren in de kazerne in Peutie, een deelgemeente van Vilvoorde. Maar al binnen zeven dagen moeten stalen ter beschikking zijn om te zien of de mondmaskers conform de regels zijn. Pas als dat zo is, worden ze betaald. Welk budget wordt uitgetrokken, is niet duidelijk. Er is sprake van 200 miljoen euro, maar vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet uitschijnen dat hem dat nogal aan de hoge kant lijkt.

Geens maakte woensdagochtend al bekend dat het leger wordt ingeschakeld om 18 miljoen maskers te bestellen, in de hoop dat er zeker 12 miljoen worden geleverd. Hoe de mondmaskers worden verdeeld, is nog niet duidelijk. Defensie bekijkt verschillende opties.

Daarop kwam kritiek van de burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans (Dorpspartij), en Kamerlid Michael Freilich (N-VA). Zij riepen op de aankoopprocedure stop te zetten omdat ze vrezen dat de maskers te laat komen.

Geens wees er fijntjes op dat die beslissing is gevallen in de Veiligheidsraad, waar de verschillende gewesten aanwezig zijn, dus ook de partij van Freilich. Volgens de minister moeten de meeste mensen nu verschillende maskers gebruiken. Dus zelfs als de maskers wat later arriveren, komen ze nog van pas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud