Leger ingezet voor opvang asielzoekers

©BELGA

Er komen 4.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers, 2.500 via Fedasil en partners en 2.000 via Defensie.

De ministerraad heeft vrijdag een princiepsakkoord bereikt over de inzet van Defensie bij ondersteuning van de opvang van asielzoekers. Defensie zal daarnaast ook nog eens ongeveer 2.000 extra opvangplaatsen creëren. Bovendien komen er 2.500 plaatsen bij via de traditionele partners en Fedasil, waarvan 300 in Lubbeek, de thuisbasis van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het princiepsakkoord houdt in dat Defensie wordt ingeschakeld om nieuwe plaatsen te creëren en personeel in te zetten als tijdelijke ondersteuning aan Fedasil. Het personeel van Defensie zal de nieuwe locaties de eerste weken uitbaten, in afwachting van de recrutering van voldoende personeel bij de traditionele opvangpartners. Nadien nemen zij de uitbating over van Defensie.

Limiet

"Mijn diensten werken dag en nacht om aan elke asielzoeker een dak boven het hoofd te bieden", licht staatssecretaris Francken toe. "Tot dusver is dat telkens gelukt, maar door de aanhoudende instroom en de sluiting van tijdelijke sites is de limiet bereikt. Daarom heb ik met hoogdringendheid de inzet van Defensie gevraagd. We zijn erg dankbaar dat we in deze tijden van humanitaire asielcrisis op Defensie kunnen rekenen".

In een Flash-boodschap aan het legerpersoneel kondigt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan dat binnen het departement op korte termijn zal worden gezocht naar nog eens ongeveer 2.000 extra opvangplaatsen voor beperkte duur. Die komen er bovenop de zowat 8.000 plaatsen die binnen Defensie al werden gecreëerd.

'Crisis'

"Dit land is in crisis. En in tijden van crisis moet een land een beroep kunnen doen op haar Defensie", reageert minister Vandeput. "Ik heb daarom aan mijn departement gevraagd alles in het werk te stellen om op korte termijn nog tijdelijk extra opvangplaatsen te creëren. Defensie zal daarbij ook de nodige manschappen en materiaal leveren om alles op te bouwen en op te starten. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden waarin we aan de samenleving tonen dat in tijden van nood er op Defensie kan gerekend worden".

Naast de inzet van Defensie raakte de ministerraad het vrijdag eens om via Fedasil en zijn partners nog eens 2.500 extra plaatsen te creëren. Die komen er in Bredene (330), Dendermonde (144), Diksmuide (235), Jalhay (550), Kelmis (200), Lubbeek (300), Spa (400) en Zwijndrecht (300). De sites Bredene, Jalhay en Spa zijn tijdelijke locaties en vangen de sluiting van andere niet- wintervaste sites op.

Betonrot

In de krant De Morgen is zaterdag wel kritiek te lezen over de locaties die door Fedasil gekozen zijn om asielzoekers in op te vangen. De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver (Groen) stelt zich heel wat vragen bij het gekozen gebouw, het Fort Sint-Marie. 'Het is een oude en bouwvallige zeemachtkazerne die is aangevreten door betonrot. Toch keurde Fedasil het goed.' 

Staatssecretaris Francken zegt dat het niet eenvoudig is om geschikte plaatsen te vinden. Hij vertrouwt op Fedasil. 'Vaak is het allemaal heel basic, maar het is dat of op straat leven'. Francken belooft wel de situatie in Zwijndrecht te onderzoeken. 'Als het zo erg is als de burgemeester zegt, gaat het niet door', klinkt het in de krant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud