Leuven zakt en Gent klimt in ranglijst beste universiteiten

Studerende studenten in de Leuvense universiteitsbibliotheek ©BELGA

Vier Belgische universiteiten – KULeuven, UGent, UCL en ULB - hebben een plaats veroverd in de top 200 van beste universiteiten ter wereld, die jaarlijks wordt opgesteld door het Britse magazine Times Higher Education.

De veertiende editie van de ranglijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door de Universiteit van Oxford. De rivaliserende Universiteit van Cambridge klimt van de vierde naar de tweede plaats. Het brons wordt gedeeld door twee Californische universiteiten: het California Institute of Technology (Caltech) en Stanford University.

In totaal worden duizend instellingen uit 77 landen vergeleken op basis van performantie-indicatoren als onderwijs, onderzoek, wetenschappelijke citeringen en internationale vooruitzichten.

België is met vier universiteiten vertegenwoordigd in de top 200. De KULeuven is op plaats 47 de hoogst geplaatste, maar verliest wel zeven plaatsen tegenover vorig jaar. De Universiteit Gent stijgt van 118 naar 107. De UCL (Louvain-la-Neuve) blijft op plaats 129 nagenoeg stabiel. De Brusselse ULB schuift op nummer 175 de top 200 binnen.

Van de andere Belgische universiteiten wordt geen exacte plaats in de ranglijst aangegeven, maar wel een vork. De Universiteit Antwerpen zit ergens tussen 201 en 250, de ULG (Luik) en de VUB (Brussel) tussen 301 en 350, en Hasselt tussen 401 en 500. Dat betekent dat alle Belgische universiteiten in de betere helft van de ranglijst zitten.

De Noord-Amerikaanse dominantie blijft afnemen, zeggen de opstellers van de lijst. Voor het eerst in 13 jaar halen ze geen zilver of goud. Twee van de vijf Amerikaanse universiteiten in de top 200 verliezen plaatsen.

Niet Europa, maar Azië lijkt de plaats van de Amerikanen in te nemen. Europa telt nog zeven instellingen in de top 30, terwijl Azië er al drie heeft. Met twee universiteiten, Peking University (27) en Tsinghua University (29), overvleugelt China de Duitse topinstelling LMU München (34).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud