Leuvense vliegtuigbom geneutraliseerd

De Leuvense burgemeester Louis Tobback kondigde het gemeentelijk rampenplan af na de vondst van de bom. ©Photo News

Bij werken in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. De buurt werd even geëvacueerd, maar om kwart over vier was het gevaar geweken.

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) kondigde meteen na de vondst het gemeentelijk rampenplan af. Rond de plaats waar de bom is aangetroffen, een werf langs de Eenmeilaan, is een perimeter van 800 meter afgebakend. Om 15 uur begon de ontmijningsdienst DOVO met de ontmanteling van de bom, een Engelse duizendponder. In tussentijd moest iedereen binnen de veiligheidsperimeter uit de buurt blijven. Rond 16 uur was het gevaar geweken. 

De bom werd volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx ontdekt bij graafwerken in het kader van nieuwe stelplaats die De Lijn aan het bouwen is tussen de spoorweg en de Eenmeilaan. De afgebakende perimeter ligt in de zone tussen de Domeinstraat, Wilselsesteenweg, Borstelstraat en Diestsesteenweg. Het sportcomplex aan de Stadionlaan in Kessel-Lo is ingericht als crisiscentrum. Er zijn bussen en ambulances (voor personen die liggend vervoerd moeten worden) voorzien vanop het De Becker Remyplein naar het sportcomplex.

Vanaf 14.30 uur werden het Leuvense stationsgebouw en het Martelarenplein ontruimd tot de ontmanteling van de vliegtuigbom achter de rug was. Ook het treinverkeer werd in die periode volledig stilgelegd. Er is op het nummer 016 27 27 72 een callcenter waar de bevolking terechtkan voor informatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud