Liberalen clashen over opvolging Rutten

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. ©BELGA

Een poging van Gwendolyn Rutten (Open VLD) om de strijd om haar job open te verklaren, is mislukt. Het partijbureau ontaardde in gebekvecht.

Voorzitterskandidate Els Ampe bond maandag de kat de bel aan op Twitter. 'Wanneer worden de interne verkiezingen nu eindelijk opgestart? Het stond maandag geagendeerd op het partijbureau, maar er is weer geen beslissing genomen en de basis wordt in het ongewisse gelaten.' Enige navraag binnen de partij leert dat Gwendolyn Rutten er nochtans werk wou van maken. Ze had een voorstel klaar om de kandidaatstelling nog diezelfde dag open te verklaren om tussen 20 en 27 maart de digitale stemming te organiseren.

Omdat een interview met Vincent Van Quickenborne de gemoederen zo hoog deed oplopen, raakte het voorstel van Rutten niet eens besproken.

Maar het voorstel werd zelfs niet ten gronde besproken. Nog voor het debat kon beginnen, verlegde de discussie zich naar kandidaat Egbert Lachaert en vooral naar diens 'campagneleider' Vincent Van Quickenborne. Dat de burgemeester van Kortrijk in Het Laatste Nieuws zichzelf, Lachaert en Alexander De Croo had neergezet als het trio dat Open VLD behoedde voor een linkse paars-groene regering terwijl alle andere kopstukken lieten betijen, was de druppel die de emmer deed overlopen.

De Gucht

'Steeds weer blijven zij de partij opdelen in de zuiveren en de onzuiveren, terwijl De Croo nota bene alle onderhandelingen met informateur Paul Magnette mee voerde en de partijtop nooit groen licht had gegeven om in paars-groen te stappen. De interne tegenstellingen zo ten top drijven terwijl we uit de regering dreigen gehouden te worden, is ronduit beschadigend', volgens meerdere aanwezigen.

Ook Lachaert kreeg ervan langs. Oudgediende Karel De Gucht vond het stuitend dat een fractieleider en een gewezen vicepremier voortdurend de indruk wekken dat werkelijk niks deugt bij Open VLD. 'Ach, De Gucht is blijkbaar erg bezorgd dat de opgang van Lachaert de kansen van zijn zoon Jean-Jacques zou kunnen bedreigen in Oost-Vlaanderen', luidt de commentaar elders. Ja, zo gezellig gaat het er tegenwoordig aan toe in het blauwe (oorlogs)fabriekje. 

Nieuwe poging

Volgens bronnen zal Rutten nu een bemiddelingspoging ondernemen tussen de kandidaten Egbert Lachaert, Bart Tommelein en Els Ampe. Een suggestie om de verkiezingen uit te stellen, wordt niet overwogen. Wel wordt aangedrongen op een propere campagne, waarbij de regeringsvorming en de voorzittersstrijd niet worden vermengd.

'Voor onze leden gaat het helemaal niet over paars-groen of paars-geel. Het gaat over de partij', aldus Ampe. De verwachting is dat de verkiezing volgende week maandag open wordt verklaard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud