Advertentie

'Liberalen zijn woordvoerders van Pro League'

Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke. ©BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) krijgt de MR en Open VLD niet mee in zijn voorstel om het fiscale gunstregime van het topvoetbal te beperken. 'De liberalen zijn de woordvoerders van de Pro League', haalt Vooruit uit.

De geste van de minister van Financiën om de plafonds te verhogen die hij in het fiscale gunstregime wil inbouwen - van maximaal 2 miljoen euro voor jeugdopleiding naar 6 miljoen en van maximaal 2 miljoen voor investeringen in het stadion naar 6 miljoen - heeft de rust niet doen weerkeren in het voetbalwereldje. De klassieke pletwals van juristen, lobbyisten en clubmanagers rolde over kabinetten, partijhoofdkwartieren en nieuwsredacties.

De Pro League berekende dat het herwerkte voorstel van de CD&V'er het topvoetbal geen 5,7 miljoen maar 20 miljoen euro fiscale steun zal kosten en vreest dat Van Peteghem België blootstelt aan juridische vervolging door de Europese Commissie wegens onrechtmatige staatssteun. De liga diende daarom twee tegenvoorstellen in.

Een hervorming kan voor ons maar ingaan vanaf het volgende voetbalseizoen.
Open VLD-bron

Ofwel verlagen de clubs het percentage van de bedrijfsvoorheffing dat ze afhouden op de lonen en niet doorstorten aan de schatkist van 80 procent naar 75 procent. Volgens de Pro League kost dat de clubs 7 miljoen euro. Ofwel zakt de leeftijd waaronder geen bestedingsplicht voor de afgehouden bedrijfsvoorheffing is voorzien van 26 naar 23 jaar. De maatregel zou de clubs 6,5 miljoen euro kosten.

'Fiscale Zorro'

De reacties vanuit de voetbalwereld vallen niet in dovemansoren bij de politiek. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vergeleek Van Peteghem op Twitter met een 'fiscale Zorro'. Dat sterkt de Vlaamse socialisten in de overtuiging dat Van Peteghems herwerkte voorstel nog altijd tanden heeft. Op het interkabinettenoverleg, dat woensdag plaatsvond ter voorbereiding van de goedkeuring van de programmawet vrijdag, bleek dat er geen consensus in zit.

Ook Open VLD vindt het voorstel niet rijp. De financiële impact is nog te hoog. Bovendien leiden de aanpassingen ertoe dat het regime als staatssteun moet worden aangemeld bij de Europese Commissie, met een risico op vernietiging tot gevolg. 'We zitten eerder op de lijn van het voorstel van de Pro League', zegt een topliberaal.

Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke kan zijn oren niet geloven. 'Voor ons is het essentieel dat plafonds worden ingebouwd en er een volledige bestedingsplicht komt. Maar de liberalen gedragen zich als de woordvoerders van de Pro League.'

Het wetsontwerp verhuist nu naar het kernkabinet, waar de liberalen vragende partij zijn om het uit de programmawet te halen. 'Dat is perfect mogelijk, want een hervorming kan voor ons maar ingaan vanaf het volgende voetbalseizoen', zegt Open VLD.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud